Bolje smo zajedno

Pročitajte: Propovjednik 4:9-12
9 Bolje je dvojici nego jednome; jer za svoj trud dobiju dobru plaću. 10 Jer padne li jedan, digne ga opet njegov drug. A teško onome koji padne! Nema drugoga koji bi mu pomogao da se podigne. 11 Spavaju li dvojica jedan uz drugoga, jedan ugrije drugoga. A kako će se jedan sam ugrijati? 12 Ako tko i može nadjačati jednoga, dvojica će mu odoljeti. A ni trostruki se konac ne kida tako brzo.

Bolje je dvojici nego jednome; jer za svoj trud dobiju dobru plaću. Jer padne li jedan,digne ga opet njegov drug.

Propovjednik 4:9,10Propovjednik 4:9,10

SØREN Solkær proveo je godine fotografirajući čvorke i njihov spektakl koji oduzima dah: njihovo glasanje poput zviždanja i mrmljanja, kada stotine tisuća čvoraka ujednačenim gibanjem leti nebom. Gledanje tog čuda je kao da sjedite ispod kovitlajućeg vala ili debeloga, tamnog poteza kistom koji se pretače u kaleidoskop uzoraka. U Danskoj tu pojavu zovu Crno sunce (to je i naslov Solkærove zapanjujuće monografije). Najzanimljivije je kako čvorci instinktivno slijede svoga najbližeg suputnika, leteći tako blizu da bi, ako netko pogriješi ritam, svi doživjeli nesreću. Međutim, čvorci ‘mrmljaju’ kako bi zaštitili jedni druge. Kada naleti jastreb, ta se sićušna stvorenja zbiju u formaciju i kreću zajedno, odbijajući predatora koji bi ih lako zgrabio da su sami.

Bolji smo zajedno nego sami. »Padne li jedan, drugi će ga podići; a teško je jednomu! … Pa ako se i spava udvoje, toplije je;…« (r. 10,11, K. S.), kaže Propovjednik. Sami, bez utjehe i zaštite drugih, izolirani smo i lak plijen.

Sa suputnicima dajemo i primamo pomoć. »I ako tko udari na jednoga dvojica će mu se oprijeti; i trostruko se uže ne kida brzo«, nastavlja Propovjednik (r. 12).

– Winn Collier

Dragi Bože, snažniji smo zajedno. Pomogni nam biti
u zajednici i širiti tvoju ljubav.