Bog kojemu se sviđamo

Pročitajte: Jeremija 1:1-10
1 Ovo su govori Jeremije, Hilkijina sina, iz svećeničkoga roda, što je stajao u Anatotu u Benjaminovoj zemlji. 2 Njemu dođe Gospodnja riječ u dane Judina kralja Jošije, Amonova sina, u trinaestoj godini njegova vladanja. 3 I dođe mu ona u dane Judina kralja Jojakima, Jošijina sina, do završetka jedanaeste godine Judina kralja Sidkije, Jošijina sina, do odvođenja stanovnika Jeruzalema u petom mjesecu.
4 Dođe mi Gospodnja riječ:
5 »Prije nego te satkah u majčinu krilu,
ja sam te izabrao.
Prije nego si izašao iz majčina krila,
posvetio sam te,
postavio sam te za proroka narodima.«
6 A ja rekoh: »Ah, moćni Gospodine, evo,
ne mogu govoriti, ja sam još tako mlad!«
7 Ali mi Gospodin odvrati:
»Ne govori: Ja sam još tako mlad!
Idi samo kamo te šaljem!
Navješćuj što ti zapovjedim!
8 Ne boj se njih!
Jer sam ja s tobom da te očuvam!«,
veli Gospodin.
9 I Gospodin pruži svoju ruku i dotače se mojih usta.
I reče mi Gospodin:
»Eto, stavljam svoje riječi u tvoja usta.
10 Vidi, dajem ti danas punomoć
nad narodima i kraljevstvima,
da trgaš i razdireš,
da istrebljuješ i rušiš,
da gradiš i sadiš!«

Prije nego te satkah u majčinu krilu, ja sam te izabrao. Prije nego si izašao iz majčina krila, posvetio sam te…

Jeremija 1:5

ČINI se kao da su ‘lajkovi’ – onaj mali palac gore na Facebooku – oduvijek s nama. Zapravo, taj virtualni simbol koji znači da nam se nešto sviđa postoji tek od 2009. godine.

Idejni tvorac ‘lajka’, Justin Rosenstein, rekao je da želi pomoći u stvaranju »svijeta u kojemu ljudi potiču jedni druge, a ne omalovažavaju«. No bio je razočaran kad je shvatio da je time omogućio nezdravu ovisnost korisnika o društvenim medijima.

Mislim da Rosensteinova ideja govori o našoj ukorijenjenoj potrebi za potvrđivanjem i povezanošću. Želimo znati da nas drugi prihvaćaju, primjećuju – i da im se sviđamo. ‘Lajk’ je prilično nov. Ali naša potreba da poznamo i da nas poznaju stara je koliko i ljudski rod.

Ipak, klik na ‘lajkam’ baš i ne obavlja posao, zar ne? Srećom, služimo Bogu čija je ljubav mnogo dublja od digitalnog odobravanja. U pročitanom retku svjedočimo Božjoj svrsi koju je namijenio proroku: »Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego iz krila majčina izađe, ja te posvetih…« (K. S.)

Bog je namijenio proroku život pun smisla i poslanja (r. 8-10). On i nas poziva u svrhovit život dok upoznajemo tog Oca koji nas dobro poznaje, voli i kojemu se sviđamo.

– Adam R. Holz

Oče, voliš nas kakvi jesmo i oblikuješ na svoju sliku.