31 dan zahvaljivanja

01 sijecnja

Hvalite Boga nad bogovima, jer vječna je ljubav Njegova!

Psalam 136:2

U mnogim kalendarima u SAD-u siječanj je označen kao Nacionalni mjesec zahvalnosti. To se vrlo lako može proširiti i na druge dijelove svijeta pa bi siječanj mogao postati Svjetski mjesec zahvalnosti. Kako bismo ga što dostojnije proslavili, pogledajmo što u Bibliji piše o zahvalnosti.

Dobar je primjer 136. psalam koji započinje i završava riječima »Hvalite Boga« (r. r. 2,26). Palmist nas uvijek iznova podsjeća na jedinstveni i najznačajniji razlog zbog kojeg trebamo iskazivati zahvalnost Bogu »jer vječna je ljubav Njegova«. Mogli bismo provesti cijeli mjesec učeći o zahvalnosti iz 136. psalma.

Psalmist nas podsjeća da Bog »učini čudesa velika« (r. 4). Govori o tome da je Bog svojom mudrošću »stvorio nebesa« (r. 5). Zatim govori o tome kako je svoj narod izveo iz egipatskog ropstva (r. r. 11-22). I dok razmišljamo o stvaranju i izbavljenju o kojemu govori 136. psalam, lako ćemo naći nešto za što možemo biti zahvalni svakoga dana tijekom ovog Mjeseca zahvalnosti.

Postoji li bolji način da započnemo novu godinu od iskazivanja zahvalnosti svome Bogu! »Hvalite Gospoda jer je dobar, jer vječna je ljubav Njegova!« (r. 1)

– Dave Branon

Gospoda hvali, jer divno i vješto te sazda;

zdravlje ti daje i mudro rukovodi svagda.

Kad razmišljate o svemu što je dobro, zahvalite Bogu.

Psalam 136:1-16,26

1 Hvalite Gospoda jer je dobar, jer vječna je ljubav njegova! 2 Hvalite Boga nad bogovima, jer vječna je ljubav njegova! 3 Hvalite Gospoda nad gospodarima, jer vječna je ljubav njegova! 4 Jedini on učini čudesa velika, jer vječna je ljubav njegova! 5 U mudrosti on stvori nebesa, jer vječna je ljubav njegova! 6 On utvrdi zemlju nad vodom, jer vječna je ljubav njegova! 7 On stvori svjetlila velika, jer vječna je ljubav njegova! 8 Sunce da vlada danom, jer vječna je ljubav njegova! 9 Mjesec i zvijezde da vladaju noću, jer vječna je ljubav njegova! 10 On pobi prvorođence Egipta, jer vječna je ljubav njegova! 11 I izvede Izraela iz njega, jer vječna je ljubav njegova. 12 Rukom jakom i šakom podignutom, jer vječna je ljubav njegova! 13 On razdvoji Crveno more, jer vječna je ljubav njegova! 14 I provede Izraela posred njega, jer vječna je ljubav njegova! 15 I faraona s njegovom vojskom surva u Crveno more, jer vječna je ljubav njegova! 16 On provede narod svoj kroz pustinju, jer vječna je ljubav njegova!26 Hvalite Boga nebeskoga, jer vječna je ljubav njegova!