Situacija je odlična

04 sijecnja

A hoću da znate, braćo, da je moje sadašnje stanje čak pomoglo napretku Evanđelja.

Filipljanima 1:12

ZA vrijeme Drugoga svjetskog rata francuski je poručnik Ferdinand Foch tijekom prve bitke na rijeci Marni poslao priopćenje: »Moj centar posustaje, moje desno krilo se povlači. Situacija je odlična. Krećem u napad.« Spremnost da vidi nadu u teškim okolnostima s vremenom ga je dovela do pobjede.

Nekad nam se čini da gubimo na svim područjima. Razdor u obitelji, gubitak posla, novčani problemi ili narušeno zdravlje mogu u nama izazvati potištenost. No, vjernici uvijek mogu pronaći način da zaključe: »Situacija je odlična.«

Sjetite se Pavla. Kad su ga bacili u tamnicu, jer je propovijedao Evanđelje, i dalje je ostao optimističan. Crkvi u Filipima je napisao: »A hoću da znate, braćo, da je moje sadašnje stanje čak pomoglo napretku Evanđelja« (r. 12). Pavao je svoj boravak u tamnici vidio kao priliku da evangelizira rimskog stražara. Nakon toga su i drugi kršćani bili ohrabreni da revnije i bez straha propovijedaju Evanđelje (r. r. 13,14).

Bog može i naše stradanje iskoristiti na dobro (pročitajte Rimljanima 8:28). To je samo još jedan način na koji se Bog može proslaviti.

– Dennis Fisher

Kad je teret prevelik, Bog daje nam milost;

što veći je napor, više snage nam da.

Nevolje mogu biti Božji put prema pobjedi.

Poslanica Filipljanima 1:3-14

3 Zahvaljujem Bogu svojemu kad se god spomenem vas, 4 moleći svagda u svakoj svojoj molitvi za sve vas s radošću 5 što vi postadoste zajedničari u evanđelju od prvoga dana do danas. 6 Uzdam se upravo u to da će onaj koji je počeo dobro djelo u vama, dovršiti ga do dana Krista Isusa.* 7 Pravedno je da ovako mislim o svima vama, jer vas nosim u srcu, budući da ste svi sudionici moje milosti i u mojim okovima i u obrani i potvrđivanju evanđelja. 8 Doista, Bog mi je svjedok kako čeznem za svima vama najnježnijom ljubavlju Krista Isusa. 9 I zato se molim da vaša ljubav sve više obiluje u spoznaji i u svakom razumijevanju, 10 da razabirete što je bolje te da budete čisti i bez spoticanja na Kristov dan, 11 puni plodne pravde po Isusu Kristu, na slavu i hvalu Božju. 12 A hoću da znate, braćo, da je moje sadašnje stanje čak pomoglo napretku evanđelja, 13 tako da se razglasilo po svem pretoriju i među ostalima da ja nosim okove zbog Krista. 14 I većina braće u Gospodinu, ohrabrena mojim okovima, usuđuje se još revnije, bez straha navješćivati Riječ.