Pomažu i ozdravljaju

07 sijecanj

Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime Tvoje!

Matej 6:9

NA Gettysburškom polju, mjestu jedne od najkrvavijih bitaka u američkoj povijesti, dvojica uglednih ljudi su 19. studenoga 1863. godine održala govor na posvećenju vojnog groblja. Prvi od njih bio je Edward Everett, bivši kongresnik, guverner i dekan Sveučilišta Harvard. Prema mišljenju mnogih, jedan od najboljih govornika svoga vremena, Everett, govorio je 2 sata. Nakon njega je govorio predsjednik Abraham Lincoln. Njegov je govor trajao 2 minute.

I danas Lincolnov govor, poznatiji kao Gettysburški govor, znaju i citiraju mnogi, dok se Everettovih riječi gotovo nitko ne sjeća. Za to nije bila zaslužna samo Lincolnova govornička vještina. Tom su prilikom njegove riječi taknule ranjeni duh nacije podijeljene građanskim ratom i ponudile joj nadu za budućnost.

Riječi ne mora biti mnogo da bi nešto značile. Molitvu poznatu kao Oče naš ubrajamo u najkraće i najupečatljivije od svega što je Isus poučavao. Donosi pomoć i ozdravljenje jer nas podsjeća da je Bog naš nebeski Otac koji vlada na nebu i ne zemlji. Daje nam hranu, oproštenje i snagu za svaki dan (r. r. 11-13). Zato sva čast i slava pripadaju Njemu. Ne postoji ništa iz naše prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti što nije uključeno u Gospodnju molitvu koja pomaže i ozdravlja.

– David McCasland

Ljubazne riječi nas smiruju,
stišavaju i tješe. – Blaise Pascal

Evanđelje po Mateju 6:5-15

5 Kad se molite, ne budite kao licemjeri! Oni se najradije mole u sinagogama i na uličnim uglovima, da upadnu ljudima u oči. Zaista kažem vam, oni su već primili svoju plaću. 6 Kad se ti hoćeš moliti, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i moli svog Oca u tajnosti! Tvoj Otac, koji vidi u tajnosti, platit će ti. 7 Kad se molite, ne brbljajte kao neznabošci! Oni misle da će biti uslišani zbog svojih mnogih riječi. 8 Ne povodite se za njima! Jer zna vaš Otac što vam treba prije nego ga zamolite. 9 Ovako se molite: Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje! 10 Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja; kako na nebu, tako i na zemlji! 11 Kruh naš svagdanji daj nam danas! 12 I otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima svojim! 13 I ne uvedi nas u napast, nego nas izbavi od zla! 14 Ako otpuštate ljudima njihove pogrješke, otpustit će ih i vama vaš Otac nebeski. 15 Ako ne otpuštate ljudima, ni vaš Otac ne će otpustiti vaših pogrješaka.