Skriveni život

08 sijecanj

Što god činite riječju ili djelom,
sve činite u ime Gospodina Isusa.

Kološanima 3:17

PRIJE nekoliko godina naišao sam na pjesmu Georgea
MacDonalda The Hidden Life (Skriveni život). U njoj je ispričana priča o mladom Škotlanđaninu koji je napustio zavidnu akademsku karijeru i vratio se na obiteljsko imanje da bi živio sa svojim ocem. Radio je ono što je nazvao »obična ljudska spremnost da se pomogne«. Njegovi su prijatelji žalili nad onime što su oni vidjeli kao traćenje talenata.

Možda i vi služite na nekom nezapaženom mjestu i ne radite ništa posebno. Neki možda misle da je to šteta, uzaludno trošenje vremena i sposobnosti. No Bog ne misli tako. Svaki znak ljubavi učinjen zbog Njega On vidi i to ima vječne posljedice. Svako mjesto, ma kako malo bilo, sveto je tlo. Možda je riječ o spremnosti da budemo uz nekoga, da slušamo, vidimo potrebu i molimo se. To svakodnevne obveze pretvara u štovanje i služenje. Način na koji utječemo na druge je više od uzvišenih djela i riječi.

Apostol Pavao potaknuo je vjernike u Kolosima: »Što god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospodina Isusa«
(r. 17) i »od srca činite kao Gospodinu, a ne kao ljudima, znajući da ćete od Gospodina primiti baštinu za nagradu« (r. r. 23,24). Bog sve vidi i uživa u spremnosti da mu služimo.

– David Roper

Način da postignemo mnogo za Krista je
da mu služimo kako god možemo.

Poslanica Kološanima 3:12-17

12 Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost. 13 Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome, ako netko ima tužbu protiv koga. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi. 14 A povrh svega toga imajte ljubav koja je veza savršenstva! 15 Neka Kristov mir vlada u vašim srcima, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. Budite zahvalni! 16 Kristova riječ neka prebiva u vama obilato. U svakoj mudrosti poučavajte i urazumljujte jedni druge psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama. Zahvalno pjevajte u svojim srcima Bogu. 17 Što god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu.