Hrana u smočnici

15 sijecanj

Ne budite tjeskobno zabrinuti za svoj život: što ćete jesti i što ćete piti; … u što ćete se obući (…) Vaš nebeski Otac zna da vam sve to treba.

Matej 6:25,32

MOJA prijateljica Marcia, ravnateljica škole za gluhe na Jamajci, nedavno mi je pokazala vrlo bitan način gledanja na stvari. U biltenu koji je naslovila Blagoslovljen početak istaknula je da su po prvi put u 7 godina započeli godinu s viškom. Što je bio taj višak? Tisuću dolara na bankovnom računu? Ne. Dovoljno školskih potrepština za godinu dana? Ne. Bilo je to: dovoljno hrane u smočnici za sljedeći mjesec.

Kad ste zaduženi za tridesetero gladne djece, s vrlo ograničenim sredstvima, to je mnogo. Na kraju je napisala redak iz Prve knjige Ljetopisa 16:34: »Hvalite Gopodina! Jer je dobar, jer Njegova milost traje dovijeka.«

Iz godine u godinu Marcia vjeruje da će se Bog pobrinuti za djecu i djelatnike škole. Nikada nemaju mnogo – bilo vode, hrane ili školskih potrepština. Ipak je uvijek zahvalna za ono što Bog pošalje i vjeruje da će se On i dalje brinuti za njih.

I dok započinjemo novu godinu, vjerujemo li da će se Bog brinuti? Dovoljno je da vjerujete Njegovom obećanju: »Ne budite tjeskobno zabrinuti za svoj život… Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti za sutrašnji dan« (Matej 6:25,34).

– Dave Branon

Brigama nećete odagnati tugu sutrašnjeg dana;
njima ćete samo oduzeti radost današnjem danu.

Evanđelje po Mateju 6:25-34

25 Zato vam kažem: Ne budite tjeskobno zabrinuti za svoj život: što ćete jesti i što ćete piti; ni za svoje tijelo, u što ćete se obući. Nije li život vrjedniji od hrane i nije li tijelo vrjednije od odijela? 26 Pogledajte ptice nebeske! One ne siju, ne žanju, ne sabiru u žitnice, a vaš ih nebeski Otac hrani. Niste li vi vrjedniji od njih? 27 Tko si od vas može svojim brigama produljiti život za samo jedan sat? 28 I što ste tako tjeskobno zabrinuti za odijelo? Pogledajte ljiljane u polju! Kako rastu! Ne rade i ne predu. 29 Ipak vam kažem: Ni Salomon u svemu svojemu sjaju nije bio tako odjeven kao jedan jedini od njih. 30 I kad Bog travu, što danas stoji na polju, a sutra se baca u peć, tako odijeva, koliko više će vas, malovjerni! 31 Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti i ne pitajte: Što ćemo jesti, što ćemo piti, čim ćemo se odjenuti? 32 Za sve se to brinu neznabošci. A vaš nebeski Otac zna da vam sve to treba. 33 Tražite najprije Božje kraljevstvo i njegovu pravdu, i sve će vam se to dodati. 34 Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan pobrinuti sam za se. Svaki dan ima dosta svojega vlastitog zla.