Bolje od planiranog

28 sijecanj

Zahvaljujte svagda za sve, u imenu Gospodina našega Isusa Krista,
Bogu i Ocu!

Efežanima 5:20

OMETANJA nisu ništa novo. Malo koji dan prođe kao što smo planirali. Život je pun neugodnosti, nepredviđenih situacija. Naše planove stalno osujećuju okolnosti izvan naše kontrole. Popis je dugačak i stalno se mijenja: bolest, svađa, gužva u prometu, zaboravnost. Kvar kućanskog aparata, grubost, lijenost, nestrpljivost, nesposobnost.

Ono što ne vidimo, naravno, druga je strana tih neugodnosti. Mislimo da im je jedina svrha da nas obeshrabre, život učine teškim i pokvare naše planove. No, neugodnosti mogu biti Božji način da nas zaštiti od opasnosti ili prilika da se pokažu Božje milosrđe i oproštenje. To može biti i početak nečega mnogo boljeg od onoga što smo planirali. Ili može biti provjera da se vidi kako reagiramo na teškoće. Što god bilo, pa čak i ako ne znamo Božji razlog, možemo biti sigurni u Njegov motiv – da nas učini što sličnijima Isusu i da se širi Njegovo kraljevstvo na zemlji.

Preblago je reći da je Božji narod kroz povijest doživio »neugodnosti«. No Bog je imao svrhu. Kad to znamo, možemo Mu zahvaliti znajući da nam daje priliku da mudro iskoristimo vrijeme (pročitajte Efežanima 5:16).

– Julie Ackerman Link

Ne mogu vidjet brda ni doline,

al znam ja ruku koja vodi me.

To što se događa nama nije ni izbliza tako bitno
kao to što Bog radi u nama i kroz nas.

Poslanica Efežanima 5:15-21

15 Gledajte dakle pomno kako živite: ne kao ludi, nego kao mudri. 16 Dobro iskoristite vrijeme, jer su dani zli! 17 Zato ne budite nerazumni, nego uvidite što je volja Gospodnja! 18 I ne opijajte se vinom, u kojemu je raspuštenost, nego se punite Duhom. 19 Govorite među sobom psalmima i hvalospjevima, i duhovnim pjesmama. Pjevajte i kličite u svome srcu Gospodinu. 20 Zahvaljujte svagda za sve, u imenu Gospodina našega Isusa Krista, Bogu i Ocu! 21 Pokoravajte se jedan drugome u strahu Kristovu!