Promijenio je moj život

03 svibanj

Tako nek govore otkupljenici Gospodnji, koje je otkupio iz vlasti neprijatelja.

Psalam 107:2

GODINE 2011. nakon smrti Stevea Jobsa, pionira iz područja računalstva i osnivača tvrtke Apple, više od milijun ljudi širom svijeta odalo mu je priznanje putem društvenih mreža i oprostilo se od njega. Gotovo su svi pisali o tome da je promijenio njihov život. Rekli su da zahvaljujući njegovom revolucionarnom izumu žive drukčije i žele izreći koliko ga cijene i koliko su tužni. Netko je na iPadu, tabletu koji je izumio Jobs, velikim slovima napisao: iSad (iTužan).

Zahvalnost nas pokreće i to je ono o čemu govori 2. redak 107. psalma: »Tako nek govore otkupljenici Gospodnji, koje je otkupio iz vlasti neprijatelja.« Ovaj psalam govori o ljudima u velikoj nevolji koje je Bog izbavio. Neki »lutahu u pustinji, u pustoši… Izgladnjeli i žeđu izmoreni« (r. r. 4,5); neki »su prkosili Božjim riječima« (r. r. 10,11); drugima je duša iznemogla pa »zavapiše u svojoj tjeskobi Gospodu«
(r. 28). I Bog ih je sve izbavio. Zato: »Neka hvale Gospoda za dobrotu Njegovu, za Njegova čudesa sinovima ljudskim!« (r. r. 8,15,21,31).

Kada razmišljamo o veličini Božje ljubavi, Njegovoj dobroti, o tome kako je poslao Isusa Krista da umre za nas i uskrsne, i od čega nas je sve oslobodio, ne možemo Ga prestati slaviti i željeti drugima govriti o tome koliko je promijenio naš život!

– David McCasland

Zahvalnost Bogu potiče nas da svjedočimo drugima.

Psalam 107:1-16

1 »Zahvaljujte Gospodu jer je dobar, jer je vječna ljubav njegova!« 2 Tako nek govore otkupljenici Gospodnji, koje je otkupio iz vlasti neprijateljâ 3 i skupio ih iz svih zemalja, od istoka i zapada, od sjevera i juga! 4 Lutahu u pustinji, u pustoši, ne nađoše puta k mjestu gdje bi se nastanili. 5 Izgladnjeli i žeđu izmoreni, duša je posustajala u njima. 6 Zavapiše u svojoj tjeskobi Gospodu i on ih oslobodi od njihove nevolje. 7 Izvede ih na pravi put koji ide u mjesto prebivanja. 8 Neka hvale Gospoda za dobrotu njegovu, za njegova čudesa sinovima ljudskim! 9 Jer je utažio grla ožednjela, napunio je okrepom dušu izgladnjelu. 10 Sjedili su u tami i u smrtnoj sjeni, ležali su okovani u bijedi i željezu, 11 jer su prkosili Božjim riječima i prezirali volju Svevišnjega. 12 Zato im srce ponizi patnjama! Posrtahu, a ne bijaše nikog da im pomogne. 13 Zavapiše u svojoj tjeskobi Gospodu i on ih oslobodi od njihove nevolje. 14 Izvede ih iz tame i smrtne sjene i rastrga njihove okove. 15 Neka hvale Gospoda za dobrotu njegovu, za njegova čudesa sinovima ljudskim! 16 Jer razbi mjedena vrata i slomi željezne prijevornice.