Suze zahvalnosti

04 svibanj

Gospodnju smrt navješćujete, dok On ne dođe.

1 Korićanima 11:26

TIJEKOM Večere Gospodnje, posebnog bogoštovlja kojemu smo nazočili supruga i ja, svi smo bili pozvani da dođemo naprijed i iz ruke pastora ili jednog od starješina uzmemo kruh i čašu. Pritom su svakoga ponaosob podsjetili na žrtvu koju je Isus podnio za nas. Bilo je to posebno dirljivo iskustvo tijekom službe koja nam često postaje rutinom. Kada smo se vratili na svoja mjesta, promatrao sam ljude kako prolaze i bio sam iznenađen jer sam u očima mnogih vidio suze. Za mene i one s kojima sam poslije razgovarao bile su to suze zahvalnosti.

Razlog za suze zahvalnosti nalazimo u značenju Večere Gospodnje. Nakon što je Pavao crkvi u Korintu objasnio značenje te spomen večere, zaključuje ovim snažnim riječima: »Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, Gospodnju smrt navješćujete, dok On ne dođe« (r. 26). U kruhu i čaši, dijelovima Večere koji pokazuju na križ i Kristovu žrtvu za nas, vidimo da nije riječ tek o pukom obredu – riječ je o Kristu, Njegovoj ljubavi, Njegovoj žrtvi, Njegovom križu – za nas.

Riječima ne možemo dovoljno izraziti koliko nam Isus znači! Nekada suze zahvalnosti iskazuju što riječi ne mogu.

– Bill Crowder

Ja ne znam zašto mi je Gospod tol’ko milostiv,

i zašto me je spasio kad bijah tol’ko kriv.

Ljubav koju je Krist na križu pokazao za nas nemoguće je izraziti riječima.

Prva posl. Korinćanima 11:23-32

23 Jer ja primih od Gospodina ono što vam predadoh: Gospodin Isus one noći u kojoj je bio predan uze kruh 24 i zahvalivši, razlomi i reče: » Ovo je tijelo moje za vas; ovo činite na moj spomen!« 25 Tako i čašu po večeri, govoreći: »Ova je čaša novi savez u mojoj krvi; ovo činite kada god pijete na moj spomen!« 26 Doista, kada god jedete ovaj kruh i pijete čašu, Gospodnju smrt navješćujete, dok on ne dođe. 27 Tko dakle nedostojno jede ovaj kruh ili pije Gospodnju čašu, kriv je u odnosu na Gospodnje tijelo i krv. 28 Zato neka čovjek ispituje sama sebe i onda neka jede kruh i pije iz čaše! 29 Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije, ako ne razlikuje tijela (Gospodnjeg od obične hrane). 30 Zato su među vama mnogi slabi i bolesni, i preminuše mnogi. 31 Jer kad bismo sami sebi sudili, ne bismo bili suđeni. 32 Ali kad nam sudi Gospodin, kazni nas da ne budemo osuđeni sa svijetom.