Izlaz

10 svibanj

Ali je vjeran Bog koji ne će dopustiti da budete iskušavani više nego što možete podnijeti, nego će s kušanjem dati povoljan izlaz, da mognete podnijeti.

1 Korinćanima 10:13

KADA sam nedavno bio u Londonu, odlučio sam putovati podzemnom željeznicom. Kupio sam kartu, spustio se u podzemni dio grada i ušao u vlak. To je bilo lako, ali onima koji su prvi put ondje izaći iz podzemne željeznice može biti zastrašujuće iskustvo. Ako na nađete izlaz, vrlo ćete se lako izgubiti u mnogobrojnim tunelima.

Biti sam u vrevi podzemne željeznice uznemirujući je osjećaj i, vjerujte mi, ne želite se izgubiti. Nepotrebno je reći koliko sam bio sretan kada sam ugledao natpis IZLAZ.

Pavao nas moli da ne zaboravimo Božje obećanje kada smo u opasnosti da zgriješimo. Ono glasi: »Ali je vjeran Bog koji ne će dopustiti da budete iskušani više nego što možete podnijeti, nego će s kušanjem dati povoljan izlaz« (r. 13).

Kada smo u napasti da zgriješimo, često mislimo da nas je Bog ostavio, ali spomenuti nas redak uvjerava da je Bog i tada s nama i da mu nije svejedno. Naprotiv, pomaže nam naći izlaz i daje snagu da to možemo podnijeti.

Zato, kada sljedeći put budete kušani, sjetite se da niste bespomoćni. Bog priprema IZLAZ! Potražite znak i zatim ga slijedite u sigurnost.

– Joe Stowell

Bog zdušno radi na tome da nas izbavi od opasnosti da se izgubimo.

Prva posl. Korinćanima 10:1-13

1 Doista, ne ću vam zatajiti, braćo, da su naši oci svi bili pod oblakom, i svi su prošli kroz more; 2 i svi su se na Mojsija krstili u oblaku i u moru. 3 Svi su isto duhovno jelo jeli 4 i svi su pili isto duhovno piće, jer su pili od duhovne stijene koja ih je pratila, a stijena je bio Krist. 5 Ali većina od njih nije bila po volji Bogu, jer su bili pobijeni u pustinji. 6 A ovo se zbilo nama za primjer, da mi ne žudimo za zlima kao što su oni žudjeli. 7 Ne budite idolopoklonici kao neki od njih, kako je pisano: »Sjede narod da jede i pije, i ustadoše te zaplesaše.« 8 Ne griješimo bludno kao što su neki od njih griješili bludno, i palo ih je u jedan dan dvadeset i tri tisuće. 9 Niti kušajmo Gospodina kao što su ga neki od njih kušali, i od zmija su izginuli. 10 Ne mrmljajte kao što su neki od njih mrmljali, i izginuli su od anđela zatornika. 11 To se sve u slici događalo njima, a napisano je za opomenu nama koji živimo u posljednja vremena. 12 Tko dakle misli da stoji, neka pazi da ne padne! 13 Iskušenje nije došlo na vas osim onoga čovječjega. Ali je vjeran Bog koji ne će dopustiti da budete iskušavani više nego što možete podnijeti, nego će s kušanjem dati povoljan izlaz, da mognete podnijeti.