Riječi prema kojima treba živjeti

12 svibanj

Vidite, učim vas zapovijedi i naredbe koje mi ih je naložio Gospodin, moj Bog, da po njima radite.

Ponovljeni zak. 4:5

DUGI niz godina čuvam u računalu mapu »predavanja i propovijedi«. Prepuna je članaka, navoda i ilustracija koje smatram korisnima. Nedavno sam ju pregledao s namjerom da izbrišem ono što više nije aktualno. Bilo mi je teško nešto izbrisati ne zato što to nisam upotrijebio, nego zato što to nisam primijenio. Zatvorio sam mapu i pomislio: »To nisu riječi o kojima treba govoriti, to su riječi prema kojima treba živjeti.«

Nakon 40 godina provedenih u pustinji Mojsije se obratio narodu koji se spremao ući u Obećanu zemlju. »A sada, Izraele, poslušaj zapovijedi i naredbe koje vas učim da držite, da biste sretno živjeli i ušli u posjed zemlje koju će vam dati Gospodin, Bog vaših otaca!« (r. 1) rekao je. U redcima 1,2,5,6 i 9 Mojsije opetovano govori o tome da Božje zapovijedi treba izvršavati i živjeti prema njima.

Vrlo je lako govoriti da radimo više nego što zapravo radimo i nabrajati istine prema kojima ne živimo. Možemo se nasititi riječima, a zapravo biti gladni, zaboravljajući da sve Božje zapovijedi izviru iz Njegova srca jer nas neizmjerno voli.

– David McCasland

Snaga naših postupaka mora odgovarati snazi naših riječi.

Ponovljeni zakon 4:1-9

1 A sada, Izraele, poslušaj zapovijedi i naredbe koje vas učim da držite, da biste sretno živjeli i ušli u posjed zemlje koju će vam dati Gospodin, Bog vaših otaca! 2 Ništa ne dodajte zapovijedima što vam ih dajem, niti išta od njih oduzmite! Nego izvršavajte zapovijedi Gospodina, Boga svojega, što vam ih dajem! 3 Svojim očima vidjeste što učini Gospodin zbog Baal Peora. Svakoga koji se priključi Baal Peoru dade Gospodin, Bog tvoj, istrijebiti iz tvoje sredine. 4 A vi, koji se čvrsto držite Gospodina, svojega Boga, svi ste danas još na životu. 5 Vidite, učim vas zapovijedi i naredbe kako mi ih naloži Gospodin, moj Bog, da po njima radite u zemlji u koju ulazite, da je uzmete u posjed. 6 Držite ih i izvršavajte! Jer to će vas u očima poganskih naroda učiniti mudrima i razumnima. Kad oni čuju sve te uredbe, kazat će: Doista, taj veliki narod je mudar i razuman narod. 7 Jer gdje ima tako velik narod, kojemu je Bog tako blizu, kako je nama Gospodin, Bog naš, kad ga god zazovemo. 8 I gdje je tako velik narod, koji bi imao tako pravedne zakone i naredbe, kao što je sav ovaj zakon što vam ga danas predlažem? 9 Samo se čuvaj i dobro pazi da ne zaboraviš što si svojim očima vidio, i da ti to ne iščezne iz srca dok si god živ! Objavi to svojoj djeci i djeci svoje djece!