Izgledati dobro

14 svibanj

Slijepi farizeju, očisti najprije nutrinu čaše i zdjele, onda će biti čista i vanjština.

Matej 23:26

NAKON što me je ošišala, frizerka je rekla: »Vaša je kosa stvarno zdrava. Nadam se da je to zato što rabite naše pripravke.« »Ne, žao mi je«, rekla sam. »Kupim ono što je jeftino i lijepo miriše.« Još sam dodala: »Pazim što jedem. Mislim da to moju kosu čini zdravom.«

Kada razmišljam o tome što sve radimo da bismo ljepše izgledali, sjetim se i nekih stvari koje radimo da bismo duhovno izgledali dobro.

Isus je o tome govorio vjerskim vođama u Jeruzalemu (pročitajte Matej 23). U svojoj revnosti slijedili su još i niz propisa koji su premašivali one koje im je Bog dao. Jako su se trudili pokazati da su dobri, bolji od drugih. No, njihov se trud nije dojmio Boga. Isus im je rekao: »Vi čistite čašu i zdjelu izvana, a iznutra je puna grabeži i pohlepe« (r. 25).To što su farizeji radili da bi drugi vidjeli kako su dobri zapravo je pokazalo da uopće nisu takvi.

Svaka kultura cijeni različite oblike vjerskog ponašanja i običaje, ali Božje vrijednosti su iznad svih kultura. I to što On smatra vrijednim i dobrim ne mjeri se onime što drugi vide. Bogu su bitne čiste pobude i čisto srce. Duhovno zdravlje kreće iznutra prema van.

– Julie Ackerman Link

Izvana se možemo činiti dobrima, a da iznutra uopće nismo takvi.

Evanđelje po Mateju 23:23-31

23 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri! Vi dajete desetinu od metvice, kopra i kima, a zanemarujete najvažnije zahtjeve zakona: pravednost, milosrđe i vjernost. Ovo se mora vršiti, drugo ne propustiti. 24 Slijepi vođe! Cijedite komarca, a devu proždirete. 25 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri! Vi čistite čašu i zdjelu izvana, a iznutra su pune grabeži i pohlepe. 26 Slijepi farizeju, očisti najprije nutrinu čaše i zdjele, onda će biti čista i vanjština. 27 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri! Vi ste kao okrečeni grobovi. Izvana izgledaju doduše lijepo, a iznutra su puni mrtvačkih kostiju i svakoga smrada. 28 Tako se i vi izvana pokazujete ljudima pravedni, a iznutra ste puni licemjerja i zloće. 29 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri! Vi gradite grobove prorocima i krasite spomenike pravednicima 30 i govorite: Da smo mi živjeli u dane svojih otaca, ne bismo se s njima ogriješili o krv proroka. 31 Time sami svjedočite da ste sinovi onih koji su pobili proroke.