Mnogo savjetnika

16 svibanj

Gdje nema savjetovanja, ne uspiju naumi; gdje je mnogo savjetnika, uspiju.

Izreke 15:22

THOMAS à Kempis, teolog iz 15. st., rekao je: »Tko je toliko mudar da ima savršeno znanje o svim stvarima? Zato, ne pouzdajte se previše u vlastito mišljenje, već budite spremni čuti mišljenje drugih. Ma koliko vaše mišljenje bilo dobro, ako ga se zbog ljubavi prema Bogu odreknete i slijedite mišljenje drugih, imat ćete veću korist.« Thomas je uvidio važnost traženja mišljenja onih kojima vjerujemo kada donosimo važne životne odluke.

Da bi odredila što je Božja nakana za njezin život, mudra osoba mora biti otvorena prema savjetima onih kroz koje će Bog iskazati svoje mudro vodstvo. Kada netko traži mudar savjet drugih pokazuje da je svjestan toga da donoseći odluku može previdjeti nešto bitno.

Salomon, najmudriji čovjek u Izraelu, piše o tome koliko je bitno imati savjetnike: »Gdje nema savjetovanja, ne uspiju naumi; gdje je mnogo savjetnika, uspiju« (r. 22).

Ime našega Gospodina je »Savjetnik divni« (Izaija 9:5 K. S.), ali On nas želi zaštititi i kroz mudre savjetnike. Tražite ih i zahvaljujte Bogu na njima. Dopustite im da vam pomognu vidjeti jasnu sliku Božjeg plana za vaš život.

– Marvin Williams

Isus, najljepše ime, Spasitelj, Gospod, svemoćni Bog.

Emanuel, Bog je s nama, Savjetnik divni, živa Riječ.

Tražite li mudar savjet, povećavate vjerojatnost za mudru odluku.

Mudre izreke 15:16-23

16 Bolje je malo sa strahom Božjim, negoli veliko blago s nemirom. 17 Bolje je jelo od zelja tamo gdje je ljubav, nego ugojeni vol tamo gdje je mržnja. 18 Žestok čovjek izaziva kavgu, a strpljiv utišava svađu. 19 Staza je lijenčine kao pokrov od trnja, a put je pravednikov dobro utaban. 20 Mudar je sin radost ocu; čovjek lud prezire svoju majku. 21 Ludost je veselje bezumniku; razuman čovjek ide pravim putem. 22 Gdje nema savjetovanja, ne uspiju naumi; gdje je mnogo savjetnika, uspiju. 23 Svatko se raduje zgodnom odgovoru svojih usta; riječ u pravo vrijeme – kako je dragocjena!