Izranjanje

17 svibanj

U Njemu je sve stvoreno,… vidljivo i nevidljivo.

Kološanima 1:16

LJUDSKI se život odvija između vidljive i nevidljive stvarnosti – naravnog i nadnaravnog. Razmišljao sam o tome kada sam gledao kitove uz obalu Novoga Zelanda. Kit bi se neko vrijeme odmarao na površini, onda bi nekoliko puta duboko udahnuo, ispuštajući nevjerojatne zvukove i zaronio više od 1500 metara u dubinu. Iako su njegov prirodni okoliš morske trave, alge i životinje, kit povremeno mora izroniti da bi uzeo zraka. On zna vrlo malo o svijetu izvan vode, ali kontakt s njime je nužan za njegov život.

Ponekad se i sam osjećam poput kita. U pravilnim razmacima izranjam na površinu da bih udahnuo duhovni zrak i ostao živ. No, ne postoji jasna granica između naravnog i nadnaravnog. Svijet u kojemu živimo nije svijet ili-ili. To što činimo kao kršćani – molimo se, slavimo Boga, iskazujemo Božju ljubav bolesnima, siromašnima i zatočenima – istodobno je nadnaravno i naravno. Isti Bog koji je stvorio svijet koji vidimo Onaj je koji ga održava i koji je pronašao način da možemo doći k Njemu – nevidljivomu. Pavao je napisao: »Vi ste nekoć bili otuđeni,… Sad vas Bog pomiri smrću njegova ljudskog tijela« (r. r. 21,22). Naš se život događa u vidljivome svijetu koji možemo dotaknuti, pomirisati i vidjeti. Ipak, Stvoritelj i Održavatelj svega postojećega omogućio nam je da možemo udisati duhovni zrak koji trebamo i za kojim čeznemo.

– Philip Yancey

Božje prijestolje uvijek je dostupno Njegovoj djeci.

Poslanica Kološanima 1:15-23

15 On je slika nevidljivoga Boga, Prvorođeni prije svakoga stvorenja. 16 U njemu je sve stvoreno, što god je na nebu i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Poglavarstva, bilo Vlasti: sve postoji po njemu i za njega je stvoreno. 17 A on je prije svega, i sve postoji u njemu. 18 On je glava tijelu Crkve, on je početak, prvorođeni od mrtvih, da on bude u svemu prvi. 19 Bogu se svidjelo nastaniti u njemu svu puninu 20 i po njemu pomiriti sve sa sobom, izmirivši krvlju njegova križa sva zemaljska i nebeska bića. 21 Vi ste nekoć bili otuđeni, duboko neprijateljski usmjereni, ogrezli u zlim djelima. 22 Sad vas Bog pomiri smrću njegova ljudskog tijela da vas privede k sebi svete, bez mane i krivnje, 23 ako samo ostanete utemeljeni i tvrdi u vjeri, nepokolebljivi u evanđeoskoj nadi, jer ste čuli evanđelje koje je propovijedano svakom stvorenju pod nebom, a ja Pavao postadoh mu poslužitelj.