Novi popis

18 svibanj

… bratskom ljubavlju ljubite jedan drugoga; poštovanjem jedan drugoga pretječite.

Rimljanima 12:10

DUGOGODIŠNJI mi je prijatelj rekao da je nedavno uspio ispuniti jednu od stvari s popisa onoga što treba učiniti prije nego što umre. Odveo je sestru u Europu. Iako je on bio ondje nekoliko puta, ona nije bila. Ono što je na mene ostavilo snažan dojam je njegova nesebičnost. To me je potaknulo da se zapitam koliko se mojih snova i ciljeva odnosi na druge, a ne na mene.

U Poslanici Rimljanima 12:6-21 riječ je o Božjim darovima nama – pripadnicima Kristova tijela – i kako se njima služiti u svakodnevnom životu. Zanimljivo je to da su svi oni usmjereni prema drugima. Primjerice, podučavanje ne služi zadovoljstvu učitelja, već koristi drugima. Jednako je i s ostalim darovima spomenutim u redcima 6-8. Na kraju nas Pavao potiče ovim riječima: »Ljubite srdačno jedan drugog bratskom ljubavi! U davanju časti prednjačite jedan drugome!« (r. 10 K. S.)

Te je svoje riječi Pavao potvrdio vlastitim primjerom tako što je druge uključio u svoj rad i svoj život stavio u službu sljedećim naraštajima vjernika. Velikodušnost, gostoprimstvo i suosjećanje upravljali su svime što je radio.

Cilj našega života mora biti dijeliti darove koje nam je Bog dao.

– David McCasland

Za zdraviji duhovni život vježbajte poniznost i brigu o drugima.

Poslanica Rimljanima 12:6-21

6 A imamo različite darove po milosti koja nam je dana: ako je proroštvo, neka bude po mjeri vjere; 7 ako li je služenje, neka služi; ako je učitelj, neka uči; 8 ako tješi, neka ohrabruje; onaj koji daje, neka daje pošteno; onaj koji predvodi, neka to čini revno; onaj koji čini milosrđe, neka to čini radosno! 9 Ljubav neka je bez pretvaranja; zazirući od zla prianjajte uz dobro; 10 bratskom ljubavlju ljubite jedan drugoga; poštovanjem jedan drugoga pretječite. 11 U revnosti ne budite mlaki; u duhu budite revni; Gospodinu služite! 12 Budite radosni u nadi; u nevolji budite strpljivi; u molitvi budite postojani! 13 Pridonosite za potrebe svetih; gostoljubivost revno njegujte! 14 Blagoslivljajte one koji vas progone: blagoslivljajte, a ne kunite! 15 Radujte se s onima koji se raduju, plačite s onima koji plaču! 16 Budite jedne misli među sobom; ne čeznite za visokim stvarima, nego se držite onoga što je skromno! Ne smatrajte sami sebe mudrima! 17 Nikome ne vraćajte zla za zlo; nastojte oko dobra pred svim ljudima! 18 Ako je moguće, koliko je do vas, živite u miru sa svim ljudima! 19 Ne osvećujte se osobno, ljubljeni, nego ustupite mjesto gnjevu Božjemu, jer je pisano: »Moja je osveta, ja ću je vratiti«, govori Gospodin. 20 Ako je »dakle gladan tvoj neprijatelj, nahrani ga; ako je žedan, napoji ga; jer čineći to, ognjeno ćeš ugljevlje zgrnuti na njegovu glavu.« 21 Ne daj da te zlo nadvlada, nego nadvladaj zlo dobrim!