Sidro u oluji

21 svibanj

Zapovijedam ti dakle: Budi srčan i odlučan! Ne boj se i ne plaši se! Jer Gospodin, Bog tvoj, s tobom je u svemu što poduzmeš.

Jošua 1:9

KADA su Matt i Jessica za vrijeme uragana Sandy svojom jedrilicom pokušavali uploviti u floridski zaljev, nasukali su se na sprudu. Iako su oko njih bješnjeli valovi, uspjeli su baciti sidro. Ono je držalo jedrilicu na tome mjestu sve dok nisu došli spasitelji. Kada su napokon bili na sigurnom, rekli su: »Da nismo bacili sidro, sigurno bismo ostali bez broda.« Bez sidra bi ih ogromni valovi razbili o obalu.

Jednako tako i u duhovnom životu trebamo sidro koje će nas držati. Kada je Bog pozvao Jošuu da nakon Mojsija vodi Njegov narod, dao mu je sidro – obećanje koje će mu pružati sigurnost kada dođu nevolje. Rekao mu je: »Kao što sam bio s Mojsijem, tako ću biti i s tobom. Ne ću ti uskratiti svoju pomoć… Jer Gospodin, Bog tvoj, s tobom je u svemu što poduzmeš« (r. r. 5,9).

To obećanje i Božja prisutnost bili su sidro u koje se izraelski narod mogao pouzdati u svim nevoljama.

Kada smo usred trpljenja i kada sumnje zaprijete našoj vjeri, što su naša sidra? Za početak pročitajmo redak iz Jošue 1:5. Iako nam se naša vjera može činiti slabom, ako je usidrena u Božjoj riječi i Njegovoj prisutnost, to će nas sigurno držati na sigurnome.

– Anne Cetas

Tek kada osjetimo svu silinu oluje vidimo koliko je snažno naše sidro.

Jošua 1:1-9

1 Poslije smrti Mojsija, sluge Gospodnjega, reče Gospodin Jošui, Nunovu sinu, sluzi Mojsijevu: 2 »Sluga moj Mojsije mrtav je. Zato sad ustani, pođi tamo preko Jordana, ti i sav narod, u zemlju koju dajem njima, sinovima Izraelovim. 3 Svako mjesto na koje stupi vaša noga dajem vam, kao što obećah Mojsiju. 4 Od pustinje i tamo od Libanona do velike rijeke Eufrata, sva zemlja Hetita, do velikoga mora na zapadu, bit će vaše područje. 5 Nitko se ne će moći održati pred tobom svega tvojega života. Kao što sam bio s Mojsijem, tako ću biti i s tobom. Ne ću ti uskratiti svoju pomoć i ne ću te ostaviti. 6 Budi srčan i jak! Jer ti ćeš tome narodu dati u baštinu zemlju za koju sam se zakleo njihovim ocima da ću im je dati. 7 Samo budi srčan i čvrsto odlučan, da brižno držiš sav Zakon što ti ga je dao moj sluga Mojsije! Ne odstupaj od njega ni nadesno ni nalijevo, da uspiješ u svemu što poduzmeš! 8 Imaj uvijek ovu knjigu zakona u svojim ustima i razmišljaj o njoj dan i noć, da brižno držiš sve što je u njoj napisano; jer tada ćeš imati sreću i uspjeh u svim svojim djelima. 9 Zapovijedam ti dakle: Budi srčan i odlučan! Ne boj se i ne plaši se! Jer Gospodin, Bog tvoj, s tobom je u svemu što poduzmeš.«