Blažena zaboravnost

27 svibanj

Ja sam vrata. Tko uđe kroza Me, spasit će se. On će ulaziti i izlaziti i pašu nalaziti.

Ivan 10:9

MOJA je radna soba u prizemlju, ali često moram ići po nešto na kat. Nažalost, kada dođem na kat, ponekad zaboravim zbog čega sam došla. Znanstvenik Gabriel Radvansky, koji je proučavao tu pojavu, došao je do sljedećeg zaključka: prolazak kroz vrata ili iz jednog prostora u drugi predstavlja granicu i može izazvati trenutačni gubitak pamćenja.

Nakon što je napravio tri različita pokusa, Radvansky je došao do zaključka da vrata signaliziraju mozgu da ono o čemu razmišlja može pohraniti i napraviti mjesta za nove informacije. Drago mi je da to znam, ali me ljuti to što sam došla na kat, a ne mogu se sjetiti zašto. Naravno, zaboravnost može biti i blagodat. Kada zatvorim vrata spavaće sobe i spremim se za spavanje, blagoslov je kada mogu zaboraviti svakodnevne brige i zaspati.

Dok razmišljam o tome da Isus za sebe kaže da je »vrata« (r. 9), ta metafora za mene ime novo značenje. Kada ovce uđu u tor, došle su na sigurno mjesto i ne moraju se bojati lopova i grabežljivaca. Za vjernike je Veliki pastir vrata između nas i neprijatelja. Kada jednom uđemo u tor, možemo »zaboraviti« sve opasnosti i prijetnje. Možemo uživati u blagoslovu i odmarati se pod zaštitom Velikog pastira.

– Julie Ackerman Link

O, dušo, danas uđi još kroz uska vrata ti.

Tad ćeš za život i za vijek ti izbavljen biti.

Krist je vrata: nas drži unutra, a opasnosti vani.

Evanđelje po Ivanu 10:1-10

1 Zaista, zaista kažem vam: Tko ne ulazi na vrata u ovčinjak, nego prelazi na drugom mjestu, on je tat i razbojnik. 2 A tko ulazi na vrata, pastir je ovcama. 3 Njemu vratar otvara, i ovce slušaju njegov glas. On zove svoje ovce po imenu i izvodi ih. 4 I kad izvede sve svoje ovce, ide pred njima, i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. 5 A za tuđinom ne idu, nego bježe od njega, jer ne poznaju tuđega glasa.« 6 Tu im usporedbu kaza Isus. Ali oni ne razumješe što im htjede time kazati. 7 Tada im Isus opet reče: »Zaista, zaista kažem vam: Ja sam vrata k ovcama. 8 Svi koji dođoše prije mene, tati su i razbojnici, i ovce ih nisu slušale. 9 Ja sam vrata. Tko uđe kroza me, spasit će se. On će ulaziti i izlaziti i pašu nalaziti. 10 Tat ne dolazi nego da krade, ubija i upropaštava. Ja dođoh da imaju život, i to obilnije da ga imaju.