Slom

28 svibanj

On me vodi na svjetlost. Gledam Njegovo spasenje.

Mihej 7:9

NEKOLIKO godina nakon Velike ekonomske krize 1929. godine burzovni su stručnjaci svim silama nastojali vratiti povjerenje ulagača. Onda je 1952. Harry Markowitz našao rješenje. Ulagačima je predložio da podijele svoj kapital na više djelatnosti i različite tvrtke. Jedino će se tako moći oporaviti nakon sloma. Tako je nastala teorija Portfolio koja je mnogima pomogla da izbjegnu rizična ulaganja. Ta je teorija 1990. Markowitzu i još dvojici njegovih kolega donijela Nobelovu nagradu iz područja ekonomskih znanosti.

Poput tih zabrinutih ulagača i mi, sljedbenici Isusa Krista, često ne znamo što napraviti nakon »sloma« u osobnom životu. Ne znamo kako skupiti krhotine i krenuti dalje. Možda ćemo čak provesti ostatak života čekajući »Markowitzev trenutak« da nam neka velika ideja ili događaj pomognu da se oporavimo od prijašnjih promašaja.

No, zaboravljamo da je Isus to već učinio za nas. Pokrio je našu sramotu i oslobodio nas za zajedništvo s Bogom i osposobio da Mu možemo služiti. Zato što je dao svoj život i uskrsnuo od mrtvih, onaj koji je »pao; ustat će« s Njime jer On »ne ustraje dovijeka u svome gnjevu, nego uživa u pomilovanju« (r. r. 8;18 K. S.). Onoga trenutka kada upoznamo Isusa započinje naš život s Njime. On ide ukorak s nama i može nas mijenjati u ljude kakvima želi da budemo.

– Randy Kilgore

Podignite pogled sa svojih promašaja i vidjet ćete Boga spremnog da vas podigne.

Mihej 7:8-9,18-20

8 Ne raduj se nada mnom, neprijateljice moja! Ako li sam pao, dići ću se opet. Sjedim li u mraku, Gospodin mi je svjetlost. 9 Podnosit ću Gospodnji gnjev – jer sam mu sagriješio – dok on ne razriješi moju parnicu i ne pribavi mi pravo. On me vodi na svjetlost. Gledam njegovo spasenje.
18 Tko je Bog kao ti, koji oprašta grijehe i ostatku svoje baštine otpušta opačine, koji ne zadržava dovijeka svojega gnjeva, nego ima radost na milosti? 19 On će nam se opet smilovati, pogazit će naše opačine i baciti u morsku dubinu sve naše grijehe. 20 Ti ćeš pokazati vjernost Jakovu, milost Abrahamu, kako si se zakleo našim ocima u dane davne davnine.