Borba s ovisnosti

01 prosinac 2014Pročitajte: Poslanica Hebrejima 4:14-16

14 Imajući dakle uzvišenoga velikog svećenika koji je prošao nebesa, Isusa, Sina Božjega, držimo se vjere koju ispovijedamo! 15 Jer nemamo velikoga svećenika koji ne bi mogao suosjećati s našim slabostima, nego je u svemu bio podložan kušnji kao i mi, osim u grijehu. 16 Pristupajmo dakle s pouzdanjem k prijestolju milosti, da postignemo milosrđe i nađemo milost kad nam ustreba pomoć!

Ali je vjeran Bog koji ne će dopustiti da budete iskušavani više nego što možete podnijeti.

1 Korinćanima 10:13

ERIC je imao problema s ovisnosti i to je znao. Njegovi su ga prijatelji i obitelj ohrabrivali da prestane. Slagao se s time da bi to bilo najbolje za njegovo zdravlje i odnose, ali se osjećao bespomoćnim. Kada su mu drugi pričali kako su u tome uspjeli, rekao bi: »Drago mi je zbog vas, ali meni to ne polazi za rukom! Da bar nikada nisam došao u iskušenje. Želim da Bog ovoga trenutka ukloni tu želju.«

Trenutačno oslobođenje dogodit će se nekima, ali većina je suočena sa svakodnevnom borbom. Iako često ne razumijemo zašto kušnje ne nestanu, uvijek se možemo Bogu obratiti za pomoć. I možda je baš to najvažniji dio naše borbe. Učimo svoja uzaludna nastojanja zamijeniti oslanjanjem na Boga.

Isus je isto bio kušan, kao i mi, tako da razumije što osjećamo (pročitajte Marko 1:13). On suosjeća »s našim slabostima!« (Hebrejima 4:15) Zato dođimo »s pouzdanjem k prijestolju milosti, da postignemo milosrđe i nađemo milost kad nam ustreba pomoć.« (r. 16) On će upotrijebiti i druge, uključujući obučene stručnjake, da nas u tome podupru.

Bez obzira na to s čime se danas borimo, znamo ovo – Bog nas voli više nego što možemo zamisliti i sigurno će nam priteći u pomoć.

– Anne Cetas

Nismo u iskušenju zato što smo zli; u iskušenju smo zato što smo ljudi.