Jeste li skrenuli s puta?

02 prosinac 2014Pročitajte: Prva poslanica Timoteju 6:6-10

6 Uistinu, velik je dobitak pobožnost, kad je zadovoljna onim što ima. 7 Jer ništa nismo donijeli na svijet; isto tako ne možemo ništa ni odnijeti. 8 A kad imamo hranu i odjeću, budimo time zadovoljni! 9 Oni koji se hoće obogatiti, upadaju u napast i zamku i u mnoge lude i škodljive želje koje vuku ljude u propast i zator. 10 Doista, lakomost je korijen svih zala. Njoj se neki predadoše pa zalutaše od vjere i na sebe navukoše mnoge jade.

Doista, lakomost je korijen svih zala. Njoj se neki predadoše pa zalutaše od vjere i na sebe navukoše mnoge jade.

1 Timoteju 6:10

REZULTATI ankete koju je putem interneta provela jedna odvjetnička tvrtka u New Yorku, otkriva da je 52 % onih koji se bave trgovinom, ulaganjima i raspolaganjem novcem, poput bankara, uključeno u nezakonite poslove ili će to morati žele li biti uspješni. Anketa je pokazala da su ti finacijski čelnici »izgubili moralni kompas« i »prihvatili gospodarsku nepravdu kao nužno zlo«.

Kao savjetnik i učitelj, Pavao je upozorio mladog Timoteja da je ljubav prema novcu i želja za bogaćenjem skrenula neke s njihova puta. Podlegli su iskušenju i prigrlili »mnoge lude i škodljive želje koje vuku ljude u propast i zator« (r. 9). Pavao je ljubav prema novcu (ne sam novac) vidio kao »korijen svih zala« (r. 10), naročito jednoga zla, a to je pouzdavanje u novac umjesto u Krista.

Kada se uvjerimo da je Krist izvor svega što imamo, naći ćemo zadovoljstvo u Njemu umjesto u posjedovanju materijalnih dobara. Kada težimo za svetošću, a ne za bogatstvom, dobit ćemo želju da budemo vjerni u onome što nam je povjereno.

Zato, trudimo se njegovati stav zadovoljstva u Bogu i s pouzdanjem Mu se predajmo jer će se naš Bog brinuti za nas.

– Marvin Williams

Voljeti novac znači izgubiti iz vida Izvor života.