Bolji nego prije

06 prosinac 2014Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 5:1-15

1 Salomon je bio vladar nad svim kraljevstvima od rijeke do filistejske zemlje i do egipatske granice. Donosila su mu danak i bila su podložna Salomonu dokle je živio.
2 Za hranu je trebalo Salomonu dnevno do trideset kora bijeloga brašna i šezdeset kora običnoga brašna, 3 deset ugojenih volova, dvadeset volova s paše i sto ovaca, osim jelena, srna, divokoza i ugojenih ptica. 4 Budući da se njegova moć protezala preko svega područja s one strane rijeke, od Tafse do Gaze, i preko svih kraljeva s one strane rijeke, i budući da je imao mir sa svim susjedima uokolo, 5 živjeli su Juda i Izrael u sigurnosti, svaki pod svojom lozom i pod svojom smokvom, od Dana do Beer Šebe, dok je živio Salomon.
6 Salomon je imao četrdeset tisuća konja za svoja kola i dvanaest tisuća konja za jahanje. 7 Spomenuti pristavi hranili su svaki po jedan mjesec kralja Salomona i sve koji su imali pristup k stolu kralja Salomona. Oni nisu dali da išta uzmanjka. 8 I ječam i slamu za konje i za tegleću marvu donosili su na mjesto gdje bi se on upravo zadržao, svaki kako bi ga zapalo.
9 Bog dade Salomonu vrlo veliku mudrost i uviđavnost, isto tako blago duha jednako pijesku na morskoj obali. 10 Salomonova mudrost bila je veća od mudrosti svih sinova Istoka i od sve mudrosti Egipta. 11 Bio je mudriji od svih ljudi, od Etana Ezrahanina, od Hemana, Kalkola i Darde, sinova Maholovih. Kod svih naroda uokolo bio je glasovit. 12 On je sastavio tri tisuće priča, a njegovih pjesama bilo je tisuću i pet. 13 Pjevao je priče o drveću, od cedra na Libanonu do izopa koji raste na zidu. Sastavio je priče o stoci, o pticama, o životinjama što gmižu i ribama. 14 Iz svih naroda dolazili su ljudi da čuju Salomonovu mudrost, od svih kraljeva na zemlji došli su kad čuše za njegovu mudrost.
15 Hiram, kralj Tira, posla svoje sluge k Salomonu kad je bio čuo da su ga kao nasljednika njegova oca pomazali za kralja. Hiram je naime s Davidom bio uvijek u najboljem odnosu.

I njegovo tijelo postane tako čisto kao tijelo maloga djeteta.

2 Kraljevima 5:14

KAO dojenčad moja su djeca imala gotovo savršenu kožu. Tijelo im je bilo mekano – nisu imali suhu kožu na laktovima niti ispucane pete. Njihova je koža bila mlada i glatka, za razliku od moje na kojoj su se vidjele godine, ožiljci i žuljevi.

Kao moćan ratnik i zapovjednik sirijske vojske, Naaman je vjerojatno imao grubu kožu i brojne ožiljke, ali imao je i opasnu bolest – gubu. Kada mu je služavka njegove žene rekla da ga prorok Elizej može izliječiti, Naaman je otišao k njemu. Slijedio je njegove upute i njegovo je bolesno tijelo postalo »čisto kao tijelo maloga djeteta« (r. 14). Nakon što je tjelesno i duševno ozdravio, rekao je: »Sad znam da na svoj zemlji nema Boga nego samo u Izraelu« (r. 15). Kroz to je čudesno ozdravljenje shvatio da »imamo jednoga Boga Oca« (1 Korinćanima 8:6).

Poput Naamana i mi možemo naučiti mnogo toga kroz svoja životna iskustva. Iz primljenih blagoslova možemo naučiti o Božjoj milosti i dobroti (pročitajte Matej 7:11). Prolazak kroz nevolje može nam pomoći da vidimo Božju dostatnost i ljubav. »Rastemo li u spoznaji našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista« postat ćemo bolji nego što smo bili.

– Jennifer Benson Schuldt

Svom dušom tražim, svim srcem čeznem

Tvoj nauk, Kriste prihvatiti.

U meni živi kroz mene ljubi, iz mene zrači i govori.

O Bogu učimo kroz životna iskustva.