Naš život je početnica

09 prosinac 2014Pročitajte: Ponovljeni zakon 6:4-9

4 Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, jedini Gospodin! 5 Ljubi Gospodina, Boga svojega, svim srcem, svom dušom i svom snagom svojom! 6 Ove zapovijedi, što ti ih dajem danas, neka ti budu upisane u srcu! 7 Napominji ih svojoj djeci! Govori o njima ili kad boraviš kod kuće ili kad si na putu, ili kad liježeš ili kad ustaješ! 8 Priveži ih sebi kao znak na svoju ruku! Nosi ih kao spomen na čelu 9 i napiši ih na dovratnike svoje kuće i na svoja vrata!

Napominji ih svojoj djeci! Govori o njima ili kad boraviš kod kuće ili kad si na putu, ili kad liježeš ili kad ustaješ!

Ponovljeni zak. 6:7

PRVA početnica u Novoj Engleskoj tiskana je 1690. godine. Njome su se koristili u kolonijama koje će poslije postati Sjedinjene Američke Države. Početnica je imala višestruku i široku primjenu.

Taj se prvi udžbenik uglavnom temeljio na Bibliji i bio je pun slika i pjesmica s biblijskom tematikom kako bi djeca lakše naučila čitati. U njemu su se nalazile i molitve nalik ovoj koju prije spavanja mole djeca u našoj zemlji.

Tiha noć se evo spusti, na počinak moram poć.

Zadnja moja riječ nek bude: »O, Isuse, laku noć.«

U to je vrijeme jedan naraštaj tako prenosio svoju vjeru sljedećem naraštaju. Upravo je to Bog želio od svoga naroda, Izraelaca, a zapisano je u Ponovljenom zakonu 6:6,7: »Ove zapovijedi, što ti ih dajem danas, neka ti budu upisane u srcu! Napominji ih svojoj djeci! Govori im o njim… kod kuće ili kad si na putu, ili kad liježeš ili kad ustaješ!«

Kada govorimo o tome tko je Bog, što je učinio za nas, kako želi našu ljubav i poslušnost, naš život postaje početnicom novom naraštaju. Možemo biti ‘nastavno pomagalo’ koje će Bog upotrijebiti da nekoga osnaži u hodu s Njime.

– Dennis Fisher

Kada nekoga podučavamo, mi ne trošimo vrijeme, mi ga ulažemo.