Posebno rođenje

14 prosinac 2014Pročitajte: Izaija 7:10-15

10 I Gospodin reče dalje Ahazu: 11 »Izmoli sebi znak od Gospodina, svojega Boga, dolje u dubini ili gore u visini!« 12 Ahaz odvrati: »Ne ću moliti za to, niti ću kušati Gospodina.«
13 Tada reče Izaija:
»Slušajte dakle vi od Davidove kuće!
Nije li vam dosta što dosađujete ljudima,
nego još dosađujete i mojemu Bogu?
14 Zato će vam sam Svemogući dati znak:
Eto, djevica će začeti i roditi sina
i nadjenuti mu ime Emanuel.
15 Hranit će se gruševinom i medom,
dok ne nauči odbaciti zlo, a izabrati dobro.

Eto, djevica će začeti i roditi sina i nadjenuti Mu ime Emanuel.

Izaija 7:14

NA stranicama Svetoga pisma posebno se ističe rođenje nekoliko dječaka: Kaina, prvoga novorođenčeta nakon stvaranja; Izaka, nade izraelskog naroda i Samuela, koji je bio odgovor na gorljivu majčinu molitvu. Svi su oni bili iznimno bitni. Svi su s radošću očekivani. I za svakoga od njih piše da njihova majka »zatrudni i rodi sina« (pročitajte Postanak 4:1; 21:2; 1 Samuelova 1:20).

Sada razmislite o rođenju još jednoga djeteta. Njegov je dolazak opisan s mnogo više detalja. Sasvim je jasno da nekoliko riječi nije bilo dovoljno da opišu Isusovo rođenje. U Miheju piše da će se roditi – u Betlehemu (5:1). U Izaiji da će Njegova majka biti djevica (7:14) i da dolazi da bi spasio ljude od grijeha (53. poglavlje).

U Novome zavjetu nalazimo ključne informacije o tome kako će se zvati i zašto (pročitajte Matej 1:21), gdje će se roditi kad se ispuni proročanstvo (2:6) i kako su njegova majke i njegov skrbnik bili dio Božjega plana (1:16).

Nijedno rođenje ne možemo usporediti s Isusovim rođenjem. Njegov je dolazak promijenio svijet i može promijeniti život svakoga od nas. Veličajmo ga!

– Dave Branon

Rođen si da nas izbaviš, kao nježno djetešce.

Doći ćeš da zemljom vladaš, čekamo te Isuse!

Krist je najveći mogući dar čovječanstvu.