Ukrajinski Božić

16 prosinac 2014Pročitajte: Evanđelje po Luki 2:6-14

6 Kad su bili ondje, ispuniše se njezini dani. 7 Ona rodi svojega prvorođenog sina, povi ga u pelenice i položi ga u jasle. U gostinjcu nije bilo za njih mjesta.
8 U onom kraju držali su pastiri u polju noćnu stražu kod svoga stada. 9 Tada stupi Gospodnji anđeo pred njih i Gospodnja ih slava obasja. I vrlo se uplašiše. 10 A anđeo im reče: »Ne bojte se! Evo, javljam vam veliku radost, koja je za sav narod: 11 Danas vam se u Davidovu gradu rodi Spasitelj, Mesija i Gospodin. 12 I ovo neka vam je znak: Naći ćete dijete što je povijeno u pelenice i leži u jaslama.« 13 Odjedanput se pridruži anđelu velika nebeska vojska koja je hvalila Boga i pjevala:
14 »Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima,
jer su mu omiljeli.«

Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima, jer su Mu omiljeli.

Luka 2:14

STANOVNICI Ukrajine u proslavu Božića uključuju mnogo lijepih pojedinosti. Nekada se na blagdanski stol stavlja rukovet sijena u znak sjećanja na betlehemsku štalicu. Drugi se dio njihove proslave odnosi na noć u kojoj je Spasitelj došao na zemlju. Ukućani mole božićnu molitvu, a tada otac obitelji završava pozdravom: »Krist se rodio!« a cijela obitelj odgovara: »Veličajmo Ga!«

Taj njihov običaj i te riječi podsjetile su me na anđele koji su se pojavili na nebu iznad Betlehema one noći kada se Krist rodio. Anđeo Gospodnji je objavio: »Danas vam se u Davidovu gradu rodio Spasitelj, Mesija i Gospodin« (r. 11). Na to je nebeska vojska odgovorila: »Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima, jer su Mu omiljeli« (r. 14).

Obje te poruke daju duboko značenje ovom predivnom dobu godine. Spasitelj je došao donoseći oproštenje i nadu – i zaslužuje da Ga svim srcem veličamo.

Mi koji smo primili Božji dar vječnoga života pridružimo se zboru nebeske vojske i recimo: »Slava Bogu na visini!«

– Bill Crowder

Daj se u meni, o Sine Ti Božji, nastani.

U mome srcu kroz cijeli taj život ostani.

Jer bez Tebe izgubljen sam za sav vijek.

Svojom me rukom obrani!

Svojim dolaskom na zemlju Isus je pokazao koliko nas Bog voli.