Bit Božića

19 prosinac 2014Pročitajte: Prva poslanica Timoteju 1:12-17

12 Zahvaljujem onome koji mi dade jakost, Kristu Isusu, našemu Gospodinu, što me je držao za vjerna i postavio me za služenje, 13 a prije sam bio hulitelj, progonitelj i nasilnik. Ali sam pomilovan, jer sam ne znajući to činio u nevjeri. 14 Milost našega Gospodina s vjerom i ljubavi u Kristu Isusu izvanredno je obilovala prema meni. 15 Pouzdana je riječ i vrijedna da bude potpuno prihvaćena: Isus Krist je došao na svijet da spasi grješnike od kojih sam ja prvi. 16 Ali sam pomilovan zato da na meni prvome pokaže Isus Krist svu strpljivost, za pouku onima koji će vjerovati u njega za vječni život. 17 Kralju vjekova, besmrtnome, nevidljivome, jedinome Bogu čast i slava u vijeke vjekova! Amen.

Milost našega Gospodina s vjerom i ljubavi u Kristu Isusu izvanredno je obilovala prema meni.

1 Timoteju 1:14

ROMAN Charlesa Dickensa Božićna pjesma objavljen je u prosincu 1843. (na hrvatskom jeziku 1868.) i od tada je doživio brojna izdanja. Glavni lik je Ebenezer Strooge, bogat, grub i škrt čovjek koji kaže da bi svaku budalu koja ide okolo sa ‘Sretan Božić’ na usnama trebalo skuhati u vlastitom soku. Pa ipak, jednoga se Badnjaka Strooge potpuno promijenio. Postao je velikudušan i sretan čovjek. Vrlo duhovito i s velikim razumijevanjem Dickens piše o sveopćoj i svevremenskoj čežnji za unutrašnjim mirom.

Kao mlad čovjek, apostol Pavao pun mržnje progonio je Isusove sljedbenike. Pustošio je »Crkvu, provaljivao u koće, vukao muškarce i žene i bacao ih u tamnicu« (Djela ap. 8:3). A onda je jednoga dana susreo Krista i njegova se životna priča iz korijena promijenila (pročitajte 9:1-16).

U pismu Timoteju, svome sinu u vjeri, Pavao ovako opisuje promjenu u svome životu: »… a prije sam bio sam hulitelj, progonitelj i nasilnik. Ali sam pomilovan… Milost našega Gospodina s vjerom i ljubavi u Kristu Isusu izvanredno je obilovala u meni« (1 Timoteju 1:13,14).

Isus se rodio u naš svijet i dao je život da bismo vjerom u Njega primili oproštenje i postali novim ljudima. To je bit Božića!

– David McCasland

Naše se ponašanje mijenja kada Isus počne mijenjati naše srce.