U Isusovo ime

20 prosinac 2014Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:12-21

12 Zaista, zaista kažem vam: Tko vjeruje u mene, djela koja ja činim i on će činiti, i veća će od ovih činiti. Jer ja idem k Ocu. 13 Sve što onda zamolite u moje ime, učinit ću da se proslavi Otac u Sinu. 14 Ako me za što zamolite u moje ime, ja ću to učiniti.
Obećanje Duha
15 Ako me ljubite, držite moje zapovijedi! 16 A ja ću moliti Oca i dat će vam drugoga Branitelja, da ostane s vama dovijeka: 17 Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer ga ne vidi niti ga poznaje; a vi ga poznajete jer ostaje kod vas i u vama će prebivati. 18 Ne ću vas ostaviti sirote, doći ću k vama. 19 Još malo i svijet me ne će više vidjeti. A vi me vidite jer ja živim, a i vi ćete živjeti. 20 U onaj dan spoznat ćete da sam ja u svojemu Ocu, i vi u meni, i ja u vama. 21 Tko ima moje zapovijedi i drži ih, on je onaj koji me ljubi. A onoga tko ljubi mene, ljubit će moj Otac, i ja ću ga ljubiti i očitovat ću mu sebe samoga.«

Dosad niste molili ništa u Moje ime. Molite i primit ćete, da vaša radost bude potpuna.

Ivan 16:24

JEDNA od mojih najdražih zbirki fotografija su fotografije obiteljskih objeda. U posebnom albumu spremljene su fotografije moga tate, njegovih sinova i snaha i njegovih unuka kako sjede za blagdanskim stolom.

Moj je tata pretrpio nekoliko moždanih udara i nije govorio onoliko koliko prije. No, kada bismo se molili, s velikim bi uvjerenjem svaku molitvu završio riječima: »Molimo u Isusovo ime.« Otprilike godinu dana nakon jednoga od tih obiteljskih okupljanja, moj je tata otišao s ovoga svijeta u prisutnost Onoga u čije se ime toliko pouzdavao.

Isus nas je naučio da molimo u Njegovo ime. Noć prije raspeća obećao je svojim učenicima: »Dosad niste molili u Moje ime. Molite i primit ćete, da vaša radost bude potpuna« (r. 24). Ali obećanje da ćemo dobiti što molimo u Njegovo ime nije ‘prazan ček’. To ne znači da ćemo dobiti sve što poželimo. Ranije te večeri Isus kaže da će odgovoriti na ono što molimo u Njegovo ime zato »da se proslavi Otac u Sinu« (Ivan 14:13). Kasnije te iste večeri Isus se i sam molio: »Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe ovaj kalež! Ali ne kako Ja hoću nego kako Ti hoćeš« (Matej 26:39).

Dok se molimo, prepuštamo se Božjoj mudrosti, dobroti i Njegovoj volji i s pouzdanjem molimo »u Isusovo ime.«

– Dennis Fisher

Ništa nije izvan dosega molitve osim onoga što je izvan Božje volje.