U pravo vrijeme

21 prosinac 2014Pročitajte: Poslanica Hebrejima 9:11-22

11 Ali Krist se je pojavio kao veliki svećenik budućih dobara te ušao u veći i savršeniji šator koji nije rukom načinjen, to jest nije od ovoga svijeta. 12 Ne s krvlju jaraca ni junaca, nego je sa svojom krvlju ušao jednom zauvijek u Svetinju nad svetinjama i stekao vječni otkup. 13 Doista, ako poškropljena krv jaraca i junaca i posuti pepeo junice posvećuje okaljane, 14 koliko će više krv Krista, koji je Duhom Svetim samoga sebe prinio neokaljana Bogu, očistiti našu savjest od mrtvih djela, da služimo živomu Bogu!
15 I zato je posrednik Novoga saveza da po smrti, koju podnese za otkup od prijestupa u prvome Savezu, pozvani prime obećanu vječnu baštinu. 16 Jer gdje postoji oporuka, treba ustanoviti smrt oporučitelja. 17 Oporuka je naime valjana tek nakon smrti, a nema nikakve snage dok je živ onaj koji ju je načinio. 18 Zato ni prvi savez nije ustanovljen bez krvi. 19 Kad je naime Mojsije proglasio sve zapovijedi po Zakonu svemu narodu, uzeo je krv junaca i jaraca s vodom i crvenom vunom te izopom poškropio knjigu i sav narod 20 govoreći: »Ovo je krv Saveza koji vam je Bog propisao.« 21 Jednako je škropio krvlju šator i sve posude za bogoslužje. 22 Prema Zakonu, gotovo se sve čisti krvlju, i bez prolijevanja krvi nema oproštenja.

Ali Krist se je pojavio kao Veliki svećenik budućih dobara.

Hebrejima 9:11

DIRIGENT je stajao na svome mjestu i pozorno gledao zbor i orkestar. Pjevači su izvadili note i stavili ih u mape, pronašli udoban položaj za stajanje i mapu držali tako da preko njezina ruba mogu vidjeti dirigenta. Svaki je član orkestra svoje note odložio na stalak, udobno se smjestio i ostao mirno sjediti. Dirigent je čekao gledajući jesu li svi spremni. Tada su, na znak njegove dirigentske palice prvi taktovi uvertire Handelova Mesije ispunili katadralu.

Okružen vrtlogom zvukova osjetio sam kako uranjam u Božić – kada je Bog, u pravome trenutku, podigao dirigentsku palicu i dao znak da započne uvertira čiji je početak rođenje Mesije, »Velikog svećenika budućih dobara« (r. 11).

Svakoga Božića dok glazbom proslavljamo Kristov prvi dolazak, sjetim se da se Božji narod, poput zbora i orkestra, priprema za sljedeći prvi takt Dirigenta, Kristov ponovni dolazak. Toga ćemo dana zajedno s Njime sudjelovati u posljednjem taktu Božje simfonije otkupljenja – kada će Bog načiniti »sve novo« (Otkrivenje 21:5). I dok čekamo, pozorno gledajmo u Dirigenta i budimo pripravni.

– Julie Ackerman Link

Ti s neba sišao si put pokazati, na križ si otišao dug platiti.

Od križa do groba, od groba do neba, slavim Tebe, Isuse.

Na Božić slavimo Kristovo rođenje i iščekujemo Njegov povratak.