Trajni mir

24 prosinac 2014Pročitajte: Poslanica Efežanima 2:13-19

13 A sada u Kristu Isusu, vi koji ste nekad bili daleko, postadoste blizi Kristovom krvlju. 14 On je naš mir. Doista, oboje sastavi u jedno, i razvali razdvojni zid svojim tijelom, 15 dokinuvši zakon zapovijedi s odredbama, da iz dvoga načini u sebi jednoga novog čovjeka. On pribavi mir, 16 i pomiri s Bogom oboje u jednom tijelu po križu, ubivši neprijateljstvo na njemu. 17 On je došao i navijestio vam je mir, vama koji ste bili daleko, i mir onima koji su bili blizu. 18 Jer po njemu imamo jedni i drugi pristup k Ocu u jednom Duhu.
19 Tako, dakle, više niste tuđinci ni došljaci, nego ste sugrađani svetih i Božji ukućani.

On je naš mir. Doista, oboje sastavi u jedno, i razvali razdvojni zid svojim tijelom.

Efežanima 2:14

NA Badnjak 1914. godine, za vrijeme Prvoga svjetskog rata, oružje je utihnulo duž 48 kilometara duge Zapadne bojišnice. Vojnici su bojažljivo izvirivali iz rovova, popravljali su nastalu štetu i pokapali mrtve. Kada se spustio mrak, neki su njemački vojnici upalili svjetiljke i zapjevali božićne pjesme. Vojnici na britanskoj strani su zapljeskali i počeli izvikivati čestitke.

Sljedećeg su se dana njemački, francuski i britanski vojnici susreli na ničijoj zemlji, rukovali se, nudili hranu jedni drugima i izmijenili darove. Bio je to kratki predah od rata. Ubrzo su se topovi i strojnice ponovo oglasili. Ali nitko tko je doživio takozvano Božićno primirje nije zaboravio taj osjećaj i kako je ono probudilo čežnju za trajnim mirom.

U Izaijinu proročanstvu o Mesiji koji će doći čitamo: »’Čudo od savjetnika’ glasi Njegovo ime, ‘Jaki Bog’, ‘Otac vječni’, ‘Knez mira’« (Izaija 9:5). Svojom smrću na križu Isus je uklonio ‘ničiju zemlju’ između nas i Boga jer »On je naš mir« (Efežanima 2:14).

U Isusu možemo pronaći trajni mir s Bogom i skladno živjeti jedni s drugima. To je poruka Božića koja mijenja živote.

– David McCasland

Čuj, nebeske čete kliču: »Slava Mu!

Hvala nek je Bogu, našem Gospodu!

Slava na visini, a na zemlji mir.

Jedino u Kristu možemo pronaći istinski mir.