U susjedstvu

26 prosinac 2014Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 1:1-14

1 U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga, i Bog bijaše Riječ. 2 Ona bijaše u početku kod Boga. 3 Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo. 4 U njoj bijaše život, i život bijaše svjetlo ljudima. 5 Svjetlo svijetli u tami; ali tama ga ne obuze. 6 Poslan bi čovjek od Boga komu bijaše ime Ivan. 7 On dođe za svjedočanstvo, da svjedoči za svjetlo, da svi vjeruju po njemu. 8 On ne bijaše svjetlo, nego da svjedoči za svjetlo. 9 Svjetlo istinito, koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na svijet. 10 Na svijetu bijaše, svijet je po njemu postao; i svijet ga nije spoznao. 11 K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše. 12 A svima koji ga primiše dade moć da budu djeca Božja. Onima koji vjeruju u ime njegovo, 13 koji nisu rođeni od krvi, ni od tjelesne volje, ni od muževlje volje, nego od Boga.
14 I Riječ je postala tijelom i nastanila se među nama. I vidjesmo njegovu slavu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.

I Riječ je postala tijelom i nastanila se među nama.

Ivan 1:14

UZBUĐENJE je zavladalo našim susjedstvom. Poznati se nogometaš doselio samo dvije kuće dalje od naše. Vidjeli smo ga na televiziji i čitali o njegovoj vještini, ali nikada nam nije palo na pamet da bi netko tako slavan odlučio doseliti u naše susjedstvo. Bili smo spremni poželjeti mu dobrodošlicu, pokazati da nam je drago što je ovdje i mislili smo da ćemo se sprijateljiti. No, bilo je očito da on nema vremena ni za koga od nas.

A sada zamislite ovo: Isus – Gospodar svemira i Stvoritelj svega što postoji – odabrao je prebivati među nama! Napustio je nebo i došao na zemlju. Kao što Ivan kaže: »I vidjesmo Njegovu slavu, slavu Jedinorođenoga od Oca« (r. 14). Isus želi biti prijatelj svakome tko dođe k Njemu. I, što je još značajnije za sve nas koji smo prihvatili Njegovu iskupiteljsku krv, Duh Sveti se želi nastaniti u našem srcu da nas tješi, savjetuje, uvjerava i podučava.

Kada razmišljate o djetešcu u štalici, sjetite se koliko je posebno ne samo to što se doselio u naše »susjedstvo« nego je to učinio da bi nas mogao blagosloviti i time što boravi u nama.

– Joe Stowell

Bog je među nama! Neka cijelo nebo

i sva zamlja Njega slavi!

Svemoćni naš Bože, svojim Sveti Duhom

svoju volju nam objavi!

Iskoristite dar Božje prisutnosti.