Bijeg u Egipat

27 prosinac 2014Pročitajte: Evanđelje po Mateju 2:13-21

13 Kad su oni otišli, javi se Josipu u snu Gospodnji anđeo i reče: »Ustani, uzmi dijete i njegovu majku i bježi u Egipat! Ostani ondje dok ti ne kažem, jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.« 14 Tada on ustade, uze još u noći dijete i njegovu majku i ode u Egipat. 15 Ondje ostade do Herodove smrti. Tako se trebalo ispuniti što je Gospodin bio rekao preko proroka: »Iz Egipta dozvah svoga sina.«
16 Kad je Herod vidio da je prevaren od mudraca, vrlo se razgnjevi. Dade u Betlehemu i u svoj njegovoj okolici poubijati sve dječake od dvije godine naniže – prema vremenu što ga je bio doznao od mudracâ. 17 Tada se ispuni riječ proroka Jeremije koji govori:
18 »U Rami se čuje tužbalica,
plač i silan jauk:
Rahela plače za svojom djecom
i ne će utjehe,
jer ih više nema.«
19 Kad je Herod umro, javi se Gospodnji anđeo u snu Josipu u Egiptu 20 i reče: »Ustani, uzmi dijete i njegovu majku i idi u Izraelovu zemlju, jer su pomrli oni koji su tražili život djeteta.« 21 Tada on ustade, uze dijete i njegovu majku i ode u Izraelovu zemlju.

Ustani, uzmi Dijete i njegovu majku i bježi u Egipat!

Matej 2:13

JEDNE godine dok smo kao obitelj putovali mojim roditeljima u Ohio, na ulasku u grad Columbus začuli smo upozorenje da dolazi tornado. Odjednom se sve promijenilo. Postojala je mogućnost da naša djeca budu u životnoj opasnosti.

Spominjem taj događaja da bismo lakše zamislili kako je bilo Josipovoj obitelji kada su on, Marija i djetešce Isus morali bježati u Egipat. Herod, ne tornado, nakanio je ubiti njihova malenog dječaka. Zamislite kako je bilo zastrašujuće kada su čuli da će »Herod tražiti dijete da ga pogubi« (r. 13).

Mi obično imamo puno ljepšu sliku o Božiću – mukanje stoke i pastiri koji kleče oko jasala. Idiličan prizor. Ali za Isusovu obitelj nije bilo mira. Anđeo im je rekao da moraju pobjeći pred strašnom Herodovom osvetom. Tek kada im je anđeo rekao da im više ne prijeti opasnost, mogli su se iz Egipta vratiti u Nazaret (r. r. 20-23).

Razmislite koliko bismo strahopoštovanje trebali osjećati zbog Kristova utjelovljenja. Isus koji je zajedno sa svojim Ocem boravio u nebu, odrekao se svega da bi se rodio u siromaštvu, suočio s brojnim opasnostima i bio raspet za nas.

Pobjeći u Egipat je jedno – ali napustiti nebo zbog nas – to je veličanstveni i nevjerojatan dio ove priče!

– Dave Branon

U naš si došao svijet, bez slave dijete nemoćno.

I slugom postao si, svoj život darovao mi.

Isus je došao na zemlju zbog nas da bismo mogli ići u nebo s Njim.