Odgađanje ne mora značiti odbijanje

29 prosinac 2014Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 11:21-35

21 Onda reče Marta Isusu: »Gospodine, da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat. 22 Ali i sad znam, što god zaišteš od Boga, da će ti Bog dati.« 23 Isus joj reče: »Brat će tvoj uskrsnuti.« 24 Marta mu odvrati: »Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću u posljednji dan.« 25 Isus joj reče: »Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će. 26 I nijedan koji živi i vjeruje u mene, ne će umrijeti dovijeka. Vjeruješ li to?« 27 Ona mu odgovori: »Da, Gospodine, ja vjerujem da si ti Mesija, Sin Božji koji dolazi na ovaj svijet.« 28 I kad to reče, ode, zovnu svoju sestru Mariju i reče joj tiho: »Učitelj je ovdje i zove te.« 29 Jedva je ona to čula, ustade brzo i ode k njemu. 30 Isus, naime, nije još bio došao u selo, nego se je još nalazio na onom mjestu gdje ga je bila susrela Marta.
31 Kad Židovi što su bili kod nje u kući vidješe gdje Marija brzo ustade i izađe, pođoše za njom; jer su mislili da ide na grob naricati. 32 Čim Marija dođe na mjesto gdje je bio Isus, i kad ga vidje, pade do njegovih nogu i reče mu: »Gospodine, da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat.« 33 Kad Isus vidje gdje ona plače i gdje plaču Židovi što su bili došli s njom, u duhu se potrese i uzruja. 34 I upita: »Gdje ste ga položili?« Odvratiše mu: »Gospodine, dođi i vidi!« 35 Navrle Isusu suze.

Kad je dakle (Isus) čuo da je (Lazar) bolestan, ostade još dva dana u mjestu gdje je bio.

Ivan 11:6

ROĐENDANI mojih sinova su u prosincu. Kada su bili mali, Angus je vrlo brzo shvatio da ako ne dobije željenu igračku za rođendan početkom mjeseca, možda će ju dobiti ispod bora. Ako David ne bi dobio svoj dar za Božić, znao je da će ga možda dobiti za rođendan, četiri dana poslije. Kašnjenje nije nužno značilo da uopće neće dobiti dar.

Marti i Mariji bilo je sasvim normalno poslati po Isusa kada se Lazar ozbiljno razbolio (r. r. 1-3). Vjerojatno su sve vrijeme nestrpljivo gledale niz cestu. Lazar je umro i prošla su četiri dana od ukopa kada je Isus napokon došao (r. 17).

Marta Mu je prigovorila: »Gospodine, da si Ti bio ovdje, ne bi umro moj brat« (r. 21). A onda je njezina vjera prerasla u sigurnost. »Ali i sad znam, što god zaišteš od Boga, da će Ti Bog dati« (r. 22). Pitam se što je očekivala. Lazar je bio mrtav i brinulo ju je to što će otvarati grob. Ipak, bila je dovoljna jedna Isusova zapovijed i Lazarov se duh vratio u tijelo koje je već počelo zaudarati (r. r. 41-44). Isus je propustio ozdraviti svog prijatelja da bi učinio mnogo veće čudo. Podigao ga od je mrtvih.

Budemo li strpljivo čekali, možda će Bog za nas učiniti veće čudo od onoga čemu se nadamo.

– Marion Stroud

Vrijeme čekanja na Boga nikada nije izgubljeno vrijeme.