Stojite li na rubu?

31 prosinac 2014Pročitajte: Jošua 3:9-17

9 Tada reče Jošua sinovima Izraelovim: »Pristupite ovamo i čujte riječ Gospodina, Boga svojega!« 10 Dalje reče Jošua: »Po tome ćete spoznati da je živi Bog u vašoj sredini i da će odagnati ispred vas Kanaance, Hetite, Hivijce, Perižane, Girgašane, Amorejce i Jebusejce: 11 Evo, kovčeg Saveza Gospodina sve zemlje poći će pred vama preko Jordana! 12 Zato sad izaberite dvanaest ljudi iz Izraelovih plemena, iz svakoga plemena po jednoga! 13 Čim svećenici koji nose kovčeg Boga, Gospodina sve zemlje, stave svoje stope u vodu Jordana, iščeznut će voda Jordana. A voda što pritječe odozgo zaustavit će se kao nasip.«
14 Tako se podiže narod iz svojih šatora, da prijeđe preko Jordana, i svećenici ponesoše kovčeg zavjetni pred narodom. 15 I kad nosioci kovčega dođoše na Jordan i svećenici koji su nosili kovčeg staviše noge na kraju vode, a Jordan je bio istupio preko svih svojih obala, za cijelo vrijeme žetve, 16 tada se zaustavi voda. Voda što je pritjecala odozgo diže se gore kao nasip, na velikoj udaljenosti od grada Adame, koji leži kod Sartana. A voda što je tekla k moru pustinje, Slanome moru, oteče sasvim. Tako je prelazio narod: tamo, prema Jerihonu. 17 A svećenici koji su nosili kovčeg zavjetni, stajali su na suhu usred Jordana tvrdo dok sav narod ne prijeđe preko Jordana.

Tako se podiže narod… da prijeđe preko Jordana, i svećenici ponesoše kovčeg zavjetni pred narodom.

Jošua 3:14

MOJA je mala djevojčica zabrinuto stajala na rubu bazena. Nije znala plivati i tek se privikavala na to da se u vodi osjeća dobro i da se ne boji. Učitelj plivanja ju je ispruženih ruku čekao u bazenu. Dok je oklijelava, u njezinim sam očima mogla pročitati pitanja: Hoćete li me uhvatiti? Što će se dogoditi ako potonem?

Vjerojatno su se i drevni Izraelci pitali što će se dogoditi kada budu prelazili rijeku Jordan. Mogu li se pouzdati u to da će ih Bog provesti po suhome? Vodi li Bog njihova novog vođu Jošuu kao što je vodio Majsija? Hoće li im Bog pomoći pobijediti Kanaance koji su živjeli na drugoj obali rijeke?

Da bi dobili odgovor na ta pitanja, Izraelci su morali proći provjeru svoje vjere – morali su nešto učiniti. Narod se podigao »iz svojih šatora, da prijeđe preko Jordana, i svećenici ponesoše kovčeg zavjetni pred narodom« (r. 14). Tek kad su krenuli u vjeri, mogli su vidjeti da je Bog s Njima. Bog je vodio Jošuu i pomogao im zauzeti Kanaan (r. r. 7,10,17).

Ako prolazite test vjere, nemojte oklijevati. Poznajete Boga i znate što je obećao. Oslonite se na Njegovu volju i to će vam pomoći da krenete s mjesta na kojem jeste, na mjesto na kojem Bog želite da budete.

– Jennifer Benson Schuldt

Strah nestaje kada vjerujemo svome Ocu.