Uživajte za njegovim stolom

02 travanj 2015Pročitajte: Prva posl. Korinćanima 11:23-34

23 Jer ja primih od Gospodina ono što vam predadoh: Gospodin Isus one noći u kojoj je bio predan uze kruh 24 i zahvalivši, razlomi i reče: »Ovo je tijelo moje za vas; ovo činite na moj spomen!« 25 Tako i čašu po večeri, govoreći: »Ova je čaša novi savez u mojoj krvi; ovo činite kada god pijete na moj spomen!« 26 Doista, kada god jedete ovaj kruh i pijete čašu, Gospodnju smrt navješćujete, dok on ne dođe. 27 Tko dakle nedostojno jede ovaj kruh ili pije Gospodnju čašu, kriv je u odnosu na Gospodnje tijelo i krv. 28 Zato neka čovjek ispituje sama sebe i onda neka jede kruh i pije iz čaše! 29 Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije, ako ne razlikuje tijela (Gospodnjeg od obične hrane). 30 Zato su među vama mnogi slabi i bolesni, i preminuše mnogi. 31 Jer kad bismo sami sebi sudili, ne bismo bili suđeni. 32 Ali kad nam sudi Gospodin, kazni nas da ne budemo osuđeni sa svijetom. 33 Zato, braćo moja, kad se sastajete kako biste jeli, pričekajte jedni druge! 34 Ako li je tko gladan, neka jede kod kuće da se ne sastajete na osudu. A ostalo ću urediti kad dođem.

Ovo je tijelo moje za vas; ovo činite na Moj spomen!

1 Korinćanima 11:24

NIJE bitan stol, nije bitno je li četvrtast ili okrugao. Nisu bitni stolci – jesu li plastični ili drveni. Nije bitna hrana, iako je bolje ako je skuhana s ljubavlju. Bitno je ugasiti televizor, isključiti mobilne telefone i uživati u hrani i društvu onih s kojima jesmo.

Volim okupljanje oko stola, uživam razgovarati s prijateljima i obitelji o mnogo različitih stvari. Nažalost, suvremena tehnologija to je učinila teškim. Nekada nas više zanima ono što nam netko – ponekad kilometrima daleko od nas – želi reći nego netko tko sjedi preko puta nas.

Pozvani smo na jedan drugi obrok, za stol za kojim možemo zajedno sudjelovati u Večeri Gospodnjoj. Nije bitna crkva, je li velika ili mala. Nije bitno kakav je kruh. Bitno je iz svojih misli izbaciti brige i sve ono što nas zaokuplja i usredotočiti se na Isusa.

Kada ste posljednji put uživali u Stolu Gospodnjem? Uživate li u Njegovoj prisutnosti ili ste više zaokupljeni onime što se događa negdje drugdje? To je bitno jer »kada god jedete ovaj kruh i pijete čašu, Gospodnju smrt navješćujete, dok On ne dođe« (1 Korinćanima 11:26).

– Keila Ochoa

Sjećanje na Kristovu smrt daje nam hrabrost za danas i nadu za sutra.