Drvo ljubavi

04 travanj 2015Pročitajte: Evanđelje po Mateju 27:27-35

27 Potom upraviteljevi vojnici odvedoše Isusa u sudnicu i skupiše oko njega cijelu četu. 28 Svukoše s njega haljine i ogrnuše mu skrletnu kabanicu. 29 Tada spletoše vijenac od trnja, staviše mu ga na glavu i dadoše mu trsku u desnicu. Onda su prigibali koljeno pred njim i rugali mu se govoreći: »Zdravo, židovski kralju!« 30 Pritom su pljuvali na nj, uzeli su i trsku i udarali ga njom po glavi. 31 Pošto su mu se tako narugali, svukoše s njega kabanicu i obukoše ga opet u njegove haljine. Tada ga izvedoše da ga razapnu.
32 Kad su izlazili, namjeriše se na čovjeka iz Cirene imenom Šimuna. Njega natjeraše da mu ponese križ. 33 Tako stigoše na mjesto koje se zove Golgota, kosturnica. 34 Ondje mu dadoše vino pomiješano sa žuči. On okusi, ali ne htjede piti. 35 Tada ga pribiše na križ i razdijeliše ždrijebom među se njegove haljine.

On je naše grijehe sam na svojemu tijelu iznio na drvo, da grijesima umremo i pravdi živimo.

1 Petrova 2:24

NAKRIVLJENO stablo vrbe bdjelo je nad našim dvorištem više od 20 godina. U njegovoj se hladovini igralo naših četvero djece, a vjevericama iz susjedstva pružalo je zaklon. No jednoga proljeća stablo se nije probudilo iz zimskoga mirovanja. Došlo je vrijeme da ga srušimo.

Cijeloga sam tjedna imao posla: najprije sam stablo posjekao, a onda sam morao dva desetljeća njegova rasta stabla ispiliti na manje komade. Imao sam vremena razmišljati o drveću.

Razmišljao sam o prvom stablu – onomu na kojemu je visio plod kojemu Adam i Eva jednostavno nisu mogli odoljeti (pročitajte Postanak 3:6). Bog je iskoristio to stablo da provjeri njihovu odanost i vjeruju li Mu. Zatim postoji drvo u 3. retku 1. psalma koje nas podsjeća na plod posvećenog života. U Izrekama 3:18 čitamo o mudrosti: »Stablo je života onome koji je prihvati.«

No važnije od svih je jedno premješteno drvo – grubi križ na Golgoti istesan od velikog i čvrstog stabla. Na njemu je naš Spasitelj visio između zemlje i neba noseći na svojim plećima svaki grijeh svakoga naraštaja. To se drvo uzdiže iznad drugog drveća kao simbol ljubavi, žrtve i spasenja.

Jedinorođeni Božji Sin umro je na Golgoti strašnom smrću na križu. To je drvo za nas drvo života.

– Dave Branon

Kristov križ nas podsjeća na najgore grijehe i vrhunac Božje ljubavi.