Vjera poput stijene

06 travanj 2015Pročitajte: Psalam 18:2-4,47

2 Ljubim te, Gospode, jakosti moja!
3 O, Gospode, stijeno moja, tvrđo moja, spasitelju moj!
Bože moj, hridi moja uz koju se zaklanjam!
Štite moj, rože moga spasenja, moje utočište!?
4 Veličajući zazvah Gospoda
i bio sam spašen od svojih neprijatelja.
47 Živ bio Gospod! Neka je slavljena moja stijena!
Neka je uzvišen moj Bog koji mi pomaže!

O, Gospode, stijeno moja, tvrđo moja, spasitelju moj!

Psalam 18:3

MOJA žena i ja imamo bake koje su prešle stotu. Razgovarajući s njima i njihovim prijateljima uočio sam nešto što je zajedničko svim starim ljudima: sjećaju se teških vremena s dozom nostalgije, izmjenjuju priče o Drugom svjetskom ratu ili Velikoj krizi, s nježnošću pričaju o teškim životnim uvjetima poput snježnih vijavica, zahoda u dvorištu i vremena kada bi tri tjedna jeli pljesnivi kruh i juhu iz vrećice.

Začudo, teška vremana mogu osnažiti vjeru i ojačati veze među ljudima. Videći to u praksi, mogu bolje razumjeti jednu od tajna u vezi s Bogom – vjera je stvar povjerenja. Ako doista stojim na čvrstoj stijeni pouzdanja u Boga (r. 3), i najteže okolnosti neće uništiti taj odnos.

Čvrsta stijena dopušta mi da usprkos sadašnjem trenutku vjerujem da Bog vlada. Bez obzira na to koliko se bezvrijednim osjećam, ja doista nešto značim Bogu koji je ljubav. Nijedna bol ne traje vječno i nijedno zlo na kraju neće pobijediti.

Vjera čvrsta poput stijene vidi i najmračnije djelo u povijesti, smrt Božjega Sina, kao nužni uvod u najsjajniji trenutak u povijest – Njegovo uskrsnuće i pobjedu nad smrti.

– Philip Yancey

U Kristu čvrst je temelj moj,

na Njeg’ oslanjam život svoj.

Sve drugo brzo nestaje,

Krist, čvrsta stijena ostaje.

Krist, Stijena, naša je nada.