Blatna lokva

09 travanj 2015Pročitajte: Psalam 119:1-8

1 Blaženi oni kojih je put neokaljan,
koji hode po zakonu Gospodnjem!
2 Blaženi oni koji čuvaju zapovijedi njegove,
koji ga traže svim srcem,
3 koji ne čine nepravde,
koji idu putovima njegovim!
4 Ti si dao svoje naredbe
da se vjerno izvršavaju.
5 O, kad bi moji putovi bili postojani,
da držim tvoje naredbe!
6 Ne bih se postidio tada,
kad bih pazio na sve tvoje zapovijedi.
7 Slavit ću te iskrenim srcem
kad naučim tvoje pravedne zakone.
8 Čuvat ću tvoje naredbe:
nemoj me sasvim ostaviti!

Blaženi oni koji čuvaju zapovijedi Njegove, koji Ga traže svim srcem.

Psalam 119:2

MOJ prijatelj Ed ispričao mi je dogodovštinu sa svojim sinom. Dječak je stajao u blatnoj lokvi i Ed mu je rekao da izađe. No umjesto toga, njegov je sin počeo trčati kroz lokvu. »Ne smiješ ni trčati po lokvi«, rekao je. Tada je počeo hodati kroz blatnu vodu. Kada mu je Ed rekao: »Prestani hodati!« dječak je stao na prste izazovno gledajući tatu. Znao je što njegov otac želi, ali nije to želio učiniti.

Ponekad sam i ja kao taj tvrdoglavi dječak. Znam da to što radim nije Bogu po volji, ali svejedno to radim. Izraelskom narodu Bog je rekao da vjerno izvršavaju »Njegove zapovijedi« (Ponovljeni zak. 28:1), ali oni su uporno griješili. I psalmist priznaje svoju borbu u 119. psalmu: »O, kad bi moji putovi bili postojani, da držim Tvoje naredbe!« (r. 5)

Ljubomora, mržnja, buntovnost – javljaju se prečesto. No, Bog se pobrinuo za naše otkupljenje kroz žrtvu svoga Sina, Gospodina Isusa Krista. Duh sveti nam pomaže kada prolazimo kroz kušnje (pročitajte 1 Korinćanima 10:13). Kada priznamo svoje grijehe, Bog obećaje da će nam oprostiti (pročitajte 1 Ivanova 1:9).

Ako ste kao ja i stalno se vraćate u ‘blatne lokve’, nemojte odustati. Bog će vam pomoći da se oduprete kušnji i nikada vas neće prestati voljeti.

– Dave Egner

Nadvladat ćete kušnju dopustite li Kristu da vlada vama.