Podijelite hamburger

10 travanj 2015Pročitajte: Jakovljeva poslanica 2:14-17

14 Što koristi, braćo moja, ako tko kaže da ima vjeru, a djelâ nema? Zar ga može vjera spasiti? 15 Ako su brat ili sestra goli i nemaju svagdanje hrane, 16 i rekne im koji od vas: »Idite u miru, grijte se i nasitite se«, a ne dadu što im je potrebno za tijelo, što koristi? 17 Tako i vjera: ako nema djela, mrtva je u samoj sebi.

A ne zaboravljajte dobročinstva i zajedništva, jer se takvim žrtvama ugađa Bogu!

Hebrejima 13:16

JEDNOM mi je zgodom prijatelj spomenuo ženu koja je imala priliku otputovati u daleku zemlju u posjet djetetu kojem je pomagala da se školuje. Dijete je živjelo u krajnjem siromaštvu. Da ga razveseli, odvela ga je u restoran.

Dječak je naručio hamburger, a spomenuta žena salatu. Kada su donijeli hranu, dječak koji vjerojatno nikada nije jeo nešto takvo, pogledao je svoj hamburger i ženinu malu salatu. Zatim je uzeo nož, prepolovio hamburger i ponudio ga gospođi preko puta. Pogladio je trbušćić i upitao: »Gladni?«

Dječak koji je cijeloga života živio u krajnjem siromaštvu bio je spreman dati polovicu onoga što ima nekomu za koga je mislio da mu je potrebnije nego njemu. Sjetite se tog dječaka sljedeći put kada susretnete nekoga u tjelesnoj, duševnoj ili duhovnoj potrebi. Mi smo Kristovi sljedbenici, zato se naša vjera mora vidjeti u našim postupcima (pročitajte Jakovljeva 2:17).

Svakodnevno susrećemo ljude u potrebi. Neki su na drugom kraju svijeta, neki iza ugla. Neki trebaju topli obrok, drugi ljubaznu riječ. Zamislite kakvu bismo promjenu učinili mi, koji smo upoznali Božju ljubav, kada bismo činili dobro i dijelili ono što imamo (pročitajte Hebrejima 13:16).

– Dave Branon

Najljepša stvar koju čovjek može učiniti je biti drugome koristan.
– Sofoklo