Ne brinite se!

14 travanj 2015Pročitajte: Prva Petrova poslanica 5:1-11

1 Starješine dakle među vama opominjem, jer sam i sam starješina i svjedok Kristovih muka, a i dionik slave koja će se očitovati: 2 pasite Božje stado koje vam je povjereno, i nadgledajte ga ne silom, nego dragovoljno, kako Bog hoće; niti zbog niskoga dobitka, nego iz oduševljene revnosti. 3 Ne vladajte se kao gospodari nad baštinom, nego kao oni koji su uzor stadu. 4 I kad se pojavi vrhovni pastir, primit ćete neuveli vijenac slave.
5 Vi mlađi, pokoravajte se starijima! A svi budite prožeti poniznošću jedni prema drugima, jer se
»Bog oholima protivi,
a poniznima daje milost.«
6 Ponizite se dakle pod moćnom rukom Božjom, da vas uzvisi u pravo vrijeme! 7 Svu svoju brigu prebacite na njega, jer se on brine za vas! 8 Budite trijezni i bdijte jer vaš protivnik, đavao, kao ričući lav obilazi i traži koga će proždrijeti. 9 Njemu se oduprite postojani u vjeri i znajte da iste muke podnose vaša braća u svijetu! 10 A Bog svake milosti, koji vas pozva na svoju vječnu slavu u Kristu Isusu, on će vas, poslije malo muke, usavršiti, okrijepiti i utvrditi. 11 Njemu vlast u vijeke! Amen.

Svu svoju brigu prebacite na Njega, jer se On brine za vas!

1 Petrova 5:7

AMERIČKI glumac i komičar George Burns jednom je rekao: »Ako me pitate: ‘Što je jedini i najvažniji ključ dugovječnosti’, moram reći da je to i izbjegavanje briga, stresa i napetosti. A ako me ne pitate, još uvijek bih to morao reći.« Burns, koji je doživio 100-tu, uživao je uveseljavati ljude. Očito je poslušao vlastiti savjet.

Ali, kako se zaštititi od briga kada je život tako nesiguran, pun problema i potreba? Apostol Petar je Isusove sljedbenike, koji su u prvome stoljeću bili raspršeni diljem Azije, ohrabrio ovim riječima: »Ponizite se dakle pod moćnom rukom Božjom, da vas uzvisi u pravo vrijeme! Sve svoje brige bacite na Njega, jer se On brine za vas!« (r. r. 6,7)

Petar to nije rekao kako bismo izbjegli trpljenje (r. 9), nego da nađemo mir i snagu i odupremo se napadima đavla (r. r. 8-10). Umjesto da nas tjeskoba i brige slome, možemo uživati u Božjoj ljubavi i iskazivati ju jedni drugima.

Cilj nam ne bi smio biti doživjeti duboku starost, nego živjeti služeći Gospodinu svih godina koje su nam dane.

– David McCasland

Smjet živjet Kristu i ne ohladit

tu milost vjernim daruje Bog.

Bog je moj Otac, On me ljubi. Neću ni pomisliti da bi On nešto zaboravio, pa zašto se onda brinuti?

– Oswald Chambers