Sretan svršetak

22 travanj 2015Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:20-32

20 Ali vi tako ne upoznaste Krista, 21 ako ste o njemu doista čuli te o njemu bili poučeni, kao što je istina u Isusu. 22 S obzirom na prijašnji način života, odložite staroga čovjeka koji se raspada u prevarljivim požudama 23 i obnovite se duhom svojega uma. 24 Obucite novoga čovjeka koji je stvoren po Bogu, u pravdi i svetosti istine.
25 Zato odbacite laž i govorite istinu svaki sa svojim bližnjim, jer smo udovi jedan drugome! 26 Ljutite se, ali ne griješite. Sunce neka ne zađe nad vašom srdžbom! 27 Niti dajte mjesta đavlu! 28 Tko je krao, više neka ne krade, nego neka se radije trudi radeći svojim rukama da ima što davati potrebnome! 29 Nikakva pogubna riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, na izgradnju, prema potrebi, da pospješuje milost onima koji slušaju! 30 Nemojte žalostiti Duha Svetoga Božjega kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja. 31 Svaka gorčina, i gnjev i ljutina, i vika i vrijeđanje neka nestanu među vama sa svakom vrstom pakosti! 32 Budite jedni prema drugima plemeniti, milosrdni, praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!

Budite jedni prema drugima plemeniti, milosrdni, praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!

Efežanima 4:32

PRIJATELJ mi je ispričao kako je jednom na televiziji gledao prijenos nogometne utakmice, a njegova se kćerkica igrala u blizini. Ljutit zbog loše igre svoje momčadi, zgrabio je prvo što mu se našlo pri ruci i bacio na pod. Najdraža igračka njegove kćeri i njezino srce razbili su se u komadiće. Istoga ju je trenutka zagrlio i ispričao se. Kupio joj je novu igračku i mislio da je sve riješeno. No, nije znao koliko je njegova ljutnja preplašila njegovu četverogodišnju kći, a ona nije znala koliko je duboka njezina bol. Naravno, s vremenom mu je oprostila. Mnogo godina poslije moj je prijatelj poslao istu takvu igračku svojoj kćeri koja je bila trudna. Ona je na svoju Facebook stranicu stavila fotografiju te igračke i napisala: »Ovaj dar ima dugu povijest, seže u moje djetinjstvo. Tada to nije bila sretna priča, ali sada ima sretan svršetak! Iskupljenje je predivna stvar. Hvala, tata.«

Biblija nas potiče da izbjegavamo gnjevne ispade i obučemo se u »novoga čovjeka koji je stvoren po Bogu, u pravdi i svetosti istine« (r. 24), da jedni prema drugima budemo »plemeniti, milosrdni, praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!« (r. 32) Obnovljeni odnosi nisu laki, ali milošću Božjom su mogući.

– David McCaslad

Kajanja i oproštenje su ljepilo kojim možete popraviti prekinuti odnos.