Ljubav i svjetlo

27 travanj 2015Pročitajte: Ponovljeni zakon 11:8-15

8 Zato držite sav Zakon što vam ga danas zapovijedam, da budete dosta jaki, te uzmete u posjed zemlju u koju idete, da je osvojite 9 i da dugo živite u zemlji za koju se zakle Gospodin vašim ocima da će je dati njima i njihovim potomcima, zemlju u kojoj teče mlijeko i med. 10 Jer zemlja u koju ideš da je zaposjedneš nije kao egipatska zemlja, iz koje ste izišli. Ona se morala, čim si bio posijao sjeme, natapati nogostupnim spravama, kao vrt za zelje. 11 Ali zemlja u koju idete da je zaposjednete, zemlja je u kojoj ima brda i dolina, i koju natapa nebeski dažd. 12 To je zemlja za koju se brine Gospodin, Bog tvoj, na koju su jednako upravljene oči Gospodina, Boga tvojega, od početka do kraja godine.
13 Zato, ako budete slušali moje zapovijedi, što vam ih danas dajem, i ako budete ljubili Gospodina, Boga svojega, te mu služili svim srcem i svom dušom, 14 davat ću dažd vašoj zemlji u pravo vrijeme, rani dažd i kasni dažd, da možeš sabrati svoje žito, vino i ulje. 15 I za tvoju stoku ću dati travu na poljima, i moći ćeš jesti do sitosti.

Ali zemlja u koju idete da je zaposjednete, zemlja je (…) na koju su jednako upravljene oči Gospodina, Boga tvojega.

Ponovljeni zak. 11:11,12

MOJI prijatelji sade povrće u svojim vrtovima. Neki započinju vrlo rano. Posiju sjemenje u posudice i stave u kuću te tako osiguraju najbolje uvjete za klijanje. Kada prođe opasnost od mraza, presaditi će sadnice u vrt. Nakon toga započinje zalijevanje, plijevljenje, dohranjivanje i suzbijanje štetočina. Uzgajanje povrća zahtijeva mnogo truda.

Mojsije je na to podsjetio Izraelce prije nego što su ušli u Obećanu zemlju. Dok su živjeli u Egiptu, teškom su mukom morali navodnjavati usjeve (pročitajte Ponovljeni zak. 11:10), ali na mjestu na koje ih je Bog vodio obećao im je olakšati posao tako što će im davati proljetnu i jesenju kišu. »Davat ću dažd vašoj zemlji u pravo vrijeme, rani dažd i kasni dažd« (r. 14), rekao im je. Jedini uvjet je bio da slušaju Njegove zapovijedi i da ljube Gospodina, Boga svojega i služe Mu »svim srcem i svom dušom« (r. 13). Gospodin je vodio svoj narod na mjesto gdje će ih njihova poslušnost i Njegov blagoslov učiniti svjetlom narodima koji ih okružuju.

Bog to isto želi za nas i od nas: da svoju ljubav pokazujemo kroz poslušnost kako bismo bili Njegovo svjetlo ljudima oko sebe. To je puno manje od onoga što Bog zaslužuje. No Bog se brine o nama, blagoslivlja nas i pomaže nam.

– Julie Ackerman Link

Voljeti Boga ne čini život laganim, ali Njegova snaga čini ga lakšim.