Korite blago

01 svibanj 2015Pročitajte: Poslanica Kološanima 3:12-17

12 Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost. 13 Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome, ako netko ima tužbu protiv koga. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi. 14 A povrh svega toga imajte ljubav koja je veza savršenstva! 15 Neka Kristov mir vlada u vašim srcima, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. Budite zahvalni! 16 Kristova riječ neka prebiva u vama obilato. U svakoj mudrosti poučavajte i urazumljujte jedni druge psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama. Zahvalno pjevajte u svojim srcima Bogu. 17 Što god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu.

Obucite se… u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost. Podnosite jedni druge.

Kološanima 3:12,13

NAKON završetka konferencije u Nairobiju u Keniji, naša je skupina krenula u prenočište da se pripremi za povratak kući sljedećega jutra. Čim smo došli, jedna je gospođa rekla da je zaboravila putnu torbu u konferencijskoj dvorani. Kada je otišla po nju, naš ju je voditelj (koji je bio vrlo sitničav) u njezinoj odsutnosti počeo žestoko kritizirati.

Sljedećega jutra kada smo došli u zračnu luku voditelj je, na svoje veliko zaprepaštenje, ustanovio da je i on zaboravio svoju prtljagu. Njegovi su kovčezi i putovnica ostali u prenočištu. Odlazak po njih koštao nas je još više. Poslije se ispričao i svima rekao: »Nikada više neću nikoga tako žestoko kritizirati!«

Svi imamo nedostatke i slabosti, zato moramo podnositi jedni druge i uzajamno si praštati (r. 13). U donošenju suda budimo konstruktivni i obucimo se »u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost« (r. 12).

Kada moramo nekoga ukoriti, učinimo to blago i s ljubavlju. Postupamo li tako, oponašamo svoga Gospodina Isusa Krista.

– Lawrence Darmani

Bliže, što bliže, rado bih ja,

al’ moje srce je prepuno zla.

Pokajan, sada pružam Ti ga,

Očisti krvlju ga Ti, Isuse.

Ključ uspješnog odnosa su blagost i poniznost.