Sluga

03 svibanj 2015Pročitajte: Evanđelje po Luki 22:24-27

24 Nastade također prepirka među njima o tome tko je od njih najveći. 25 On im reče: »Kraljevi neznabožačkih naroda njihovi su gospodari, i njihovi vladaoci nazivaju se dobrotvori. 26 Vi ne postupajte tako: Nego tko je najveći među vama, neka bude kao najmanji, starješina kao sluga. 27 Jer tko je veći: Koji sjedi za stolom ili koji služi? Nije li onaj koji sjedi za stolom? A ja sam među vama kao sluga.

A Ja sam među vama kao sluga.

Luka 22:27

IZ svega sam glasa viknula:« Ja nisam ničiji sluga!« Toga su jutra zahtjevi moje obitelji prevršili svaku mjeru. Užurbano sam tražila plavu kravatu svoga muža, istodobno hranila dijete koje je plakalo i ispod kreveta tražila igračku dvogodišnjeg sina.

Navečer sam čitajući Bibliju naišla na ovaj redak: »A Ja sam među vama kao sluga« (r. 27).

Isus nije morao prati noge svojih učenika, a ipak ih je oprao (pročitajte Ivan 13:5). Tamo su bile sluge čiji je posao bio da to rade, ali Isus je odlučio služiti im. Suvremeno društvo naglašava važnost toga da budete »netko«. Želimo najbolje plaćeni posao i najviši položaj, važno mjesto u vodstvu crkve. No, bez obzira na kojem položaju bili, od svoga Spasitelja možemo naučiti služiti.

Svi mi imamo različite uloge. Istodobno možemo biti roditelji, djeca, prijatelji, radnici, vođe ili učenici. Pitanje je sljedeće: Obavljamo li te uloge tako da služimo? Iako je moja svakodnevica nekada zamorna, zahvalna sam na tome što će mi Bog pomoći, jer želim slijediti Njegov primjer i služiti drugima svakoga dana.

– Keila Ochoa

Ti moj si Bog, moj Sluga, Kralj,

Tvoj primjer želim slijediti

i svaki dan žrtvu hvale prinijeti,

jer moj si Bog, moj Sluga, Kralj.

Da bismo bili slični Isusu, moramo biti voljni služiti.