Potaknuti ljubavlju

16 svibanj 2015Pročitajte: Druga posl. Korinćanima 5:11-17

11 Priznajući dakle strah Gospodnji, nastojimo ljude uvjeravati. Bogu smo poznati, a nadam se da smo i u vašim savjestima poznati. 12 Ne preporučujemo se opet vama, nego vam dajemo prigodu da budete na nas ponosni te da imate što odgovoriti onima koji se hvastaju onim što je na licu, a ne u srcu. 13 Jer bilo da smo »sišli s pameti«, zbog Boga je, bilo da smo pri sebi, zbog vas je. 14 Jer Kristova nas ljubav goni kad ovo mislimo: ako je jedan za sve umro, to su svi umrli. 15 A jest umro za sve, da oni koji žive ne žive više sebi, nego onome koji je za njih umro i uskrsnuo. 16 Zato mi odsad nikoga ne poznajemo po tijelu; ako smo Krista i poznavali po tijelu, odsad ga više ne poznajemo tako. 17 Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo.

Jer Kristova nas ljubav goni.

2 Korinćanima 5:14

IAKO je bio amater, Bobby Jones je 1920. godine slovio kao najbolji igrač golfa. U jednom od filmova o njegovu životu, Genijalni Bobby Jones, postoji scena gdje profesionalni igrač golfa pita Bobbyja kada će prestati biti amater i zgrabiti novac kao svi drugi. Odgovorio mu je objasnivši da riječ amater dolazi od latinske riječi amo – voljeti. Njegov je odgovor bio vrlo jasan: igrao je golf zato što ga je volio.

Naši motivi, zašto radimo to što radimo, su presudni. To se sigurno može primijeniti i na Kristove sljedbenike. U svojem pismu crkvi u Korintu Pavao to dobro oprimjeruje. Kroz cijelu poslanicu on brani svoje ponašanje, narav i svoj poziv kao Kristovog apostola. Kada odgovara onima koji su sumnjali u motiv njegova služenja, Pavao kaže: »Jer Kristova nas ljubav goni kad ovo mislimo: jer je jedan za sve umro, to su svi umrli. A jest da je umro za sve, da oni koji žive ne žive više sebi, nego Onome koji je za njih umro i uskrsnuo« (r. r. 14,15).

Kristova je ljubav najveći pokretač. Ona potiče one koji Ga slijede da žive za Njega, a ne za sebe.

– Bill Crowder

Tvoja ljubav i briga meni znače

više od blaga sveg,

samo Ti stvarnu radost daješ meni,

Tebe slavim ja.

Oblikuje nas ono što najviše volimo.