Onaj koji daje zdravlje

19 svibanj 2015Pročitajte: Knjiga Postanka 2:7-15

7 Tada načini Gospodin Bog čovjeka od zemaljskog praha i udahnu mu u lice duh života. Tako postade čovjek živo biće.
8 Tada zasadi Gospodin Bog daleko na istoku vrt u Edenu i stavi tamo čovjeka kojega je bio načinio. 9 I dade Gospodin Bog te nikne iz zemlje svakojako drveće, ugodno za pogled i dobro za jelo, drvo života usred vrta i drvo spoznaje dobra i zla. 10 Od Edena dolazila je rijeka da natapa vrt, i ona se kod izlaza iz njega dijelila u četiri rukavca. 11 Prva se zove Pišon. Ona teče pokraj cijele zemlje Havile, gdje ima zlata. 12 Zlato je te zemlje izvrsno. Tamo ima i bdelija i oniksa kamena. 13 Druga se rijeka zove Gihon. Ona teče pokraj cijele zemlje Kuš. 14 Treća se rijeka zove Tigris. Ona teče istočno od Ašura. Četvrta je rijeka Eufrat. 15 Uze, dakle, Gospodin Bog čovjeka i stavi ga u vrt edenski, da ga obrađuje i uzgaja.

Jer Ja sam Jahve koji dajem zdravlje.

Izlazak 15:26 (K. S.)

LIJEČNICI koje poznajem su pametni, marljivi i suosjećajni. Mnogo puta olakšali su mi bol i zahvalna sam na njihovoj stručnosti u postavljanju dijagnoze, odabiru lijeka, namještanju slomljenih kosti i šivanju rana. Ali to ne znači da svoju nadu polažem u liječnike umjesto u Boga.

Iz samo Njemu poznatih razloga Bog je ljudima, a liječnici su jedni od njih, povjerio brigu o svome stvorenju (pročitajte Postanak 2:15). Liječnici moraju studirati medicinu i naučiti kako je Bog ustrojio ljudsko tijelo. Da bi nam pomogli da ozdravimo, moraju se koristiti tim znanjem. Jedini razlog zašto liječnici mogu pomoći da nam bude bolje je taj što nas je Bog stvorio sa sposobnošću ozdravljanja. Kirurzi bi bili beskorisni kada rane ne bi zacijelile.

Liječnici mogu naučiti kako je Bog ustrojio naše tijelo i odrediti terapiju i lijek kako bi nam bilo bolje, ali oni ne ozdravljaju: Bog ozdravlja (r. 26). Oni samo djeluju u skladu s Božjom namjerom i Njegovim planom.

Zahvalna sam za znanost i liječnike, ali slava pripada Bogu koji je stvorio uređeni svemir i dao nam um kojim možemo otkriti kako radi. Zato vjerujem da je svako ozdravljenje božansko jer bez Božjeg djelovanja nema ozdravljenja.

– Julie Ackerman Link

Nebeski oče, ti si veliki Liječnik i molim Te za ozdravljenje bilo uma, tijela, duše ili svega toga. Vjerujem da daješ što je najbolje. Zahvaljujem Ti na dobroti i ljubavi u svim stvarima.

Kada razmišljate o svemu što je dobro, zahvalite Bogu.