Novi početak za slomljeno srce

21 svibanj 2015Pročitajte: Izaija 61:1-3

1 Duh svemogućega Gospodina počiva na meni.
Jer me pomazao Gospodin,
poslao me da donesem poniznima veselu vijest.
On me poslao da iscijelim slomljena srca,
da navijestim zarobljenima slobodu,
vezanima otkupljenje,
2 da oglasim godinu Gospodnje milosti
i dan osvete našega Boga,
da utješim sve žalosne,
3 da žalosnima u Sionu kao dar dam na glavu
nakit umjesto pepela,
ulje radosti umjesto odjeće žalosti,
hvalospjev umjesto plašljivosti.
»Hrastovi pravednosti« zvat će se oni,
»nasad Gospodnji za njegovu slavu.«

On me poslao da iscijelim slomljena srca, da navijestim zarobljenima slobodu, vezanima otkupljenje.

Izaija 61:1

MUZEJ prekinutih veza u Zagrebu pun je anonimnih darova, podsjetnika na ljubav koja je prestala. U zbirci je sjekira kojom je ostavljeni ljubavnik razbio namještaj svoje partnerica koja ga je naljutila. Preparirane životinje, ljubavna pisma u razbijenoj čaši i vjenčanice, sve to govori o velikoj tuzi. I dok neki posjetitelji odlaze očiju punih suza, neki parovi odlaze zagrljeni uz obećanje da neće iznevjeriti jedno drugo.

Starozavjetni prorok Izaija je napisao: »Duh svemogućega Gospodina počiva na meni. Jer me pomaza Gospodin, poslao me da donesem poniznima veselu vijest. On me poslao da iscijelim slomljena srca« (r. 1). Kada je Isus u sinagogi u Nazaretu čitao iz 61. poglavlja Izaije, rekao je: »Danas se ispuni ova riječ. Pisma koja ste upravo čuli« (Luka 4:21). Izaija nije govorio o zacjeljivanju duševnih rana; govorio je o promijenjenom srcu i obnovljenom duhu kojeg dobivamo kada primimo Božji dar: »nakit umjesto pepela, ulje i radosti umjesto odjeće žalosti, hvalospjev umjesto plašljivosti« (Izaija 61:3).

Tijekom života svi doživljavamo kajanje i prekršena obećanja. Bez obzira na to što se dogodilo, Gospodin nas poziva da nađemo iscjeljenje, nadu i novi život u Njemu.

– David McCasland

Bog može poraze pretvoriti u pobjede.