Nosimo njegovo ime

27 svibanj 2015Pročitajte: Djela apostolska 11:19-26

19 Oni što se raspršiše zbog progonstva koje nastade zbog Stjepana, prođoše do Fenicije, Cipra i Antiohije, nikomu ne propovijedajući Riječi do samim Židovima. 20 A neki od njih bili su Ciprani i Cirenci koji su, došavši u Antiohiju, propovijedali i Grcima, navješćujući Gospodina Isusa kao evanđelje. 21 Bila je Božja ruka s njima i velik je broj osoba povjerovao i obratio se Gospodinu. 22 Vijest o tome dođe do Crkve u Jeruzalemu. I poslaše Barnabu u Antiohiju. 23 Kad on dođe tamo i vidje Božju milost, obradova se i potaknu sve da svim srcem ostanu vjerni Gospodinu. 24 On je bio čestit muž, pun Duha Svetoga i vjere. Tako se veliko mnoštvo pridruži Gospodinu.
25 Tada se Barnaba zaputi u Tarz potražiti Savla. 26 Nađe ga i dovede ga u Antiohiju. Oni su cijelu godinu zajedno radili u toj Crkvi te poučavali znatno mnoštvo.
U Antiohiji su najprije učenici nazvani kršćanima.

U Antiohiji su najprije učenici nazvani kršćanima.

Djela ap. 11:26

U srpnju 1860. godine u Londonu je otvorena prva škola za medicinske sestre – St. Thomas Hospital. Danas je ta škola dio King’s Collegea i tamo buduće sestre zovu Nightingales. Školu je – kao i suvremeno sestrinstvo – utemeljila Florence Nightingale, koja je za vrijeme Krimskog rata iz korijena promijenila način rada medicinskih sestara. Sestre koje uspješno završe školovanje polažu sestrinsku zakletvu, Nightingale Pledge, i time odaju priznanje toj iznimnoj medicinskoj sestri.

Mnogi su ljudi, poput Florence Nightingale, ostavili duboki trag na svijet u kome živimo. Ali nitko nije imao veći utjecaj od Isusa. Njegovo rođenje, smrt i uskrsnuće mijenjaju živote ljudi već više od 2000 godina.

Diljem svijeta, još od najranijih dana Crkve, Kristovo ime nose Njegovi sljedbenici. U Bibliji čitamo da se Barnaba uputio »u Tarz potražiti Savla. Nađe ga i dovede ga u Antiohiju. Oni su cijelu godinu zajedno radili u toj Crkvi te poučavali znatno mnoštvo. U Atiohiji su najprije učenici nazvani kršćanima« (Djela ap. 11:25,26).

Mi koji nosimo Kristovo ime poistovjećujemo se s Njime jer su nas dotakle Njegova ljubav i milost. Objavljujemo svijetu da je Krist iz temelja promijenio naš život i želimo da to učini i u srcima drugih.

– Bill Crowder

Sljedbenici Krista – kršćani – nose Njegovo ime.