Osjećaj krivnje

31 svibanj 2015Pročitajte: Levitski zakonik 16:5-22

5 Od općine sinova Izraelovih treba uzeti sebi dva jarca kao žrtvu za grijeh i jednoga ovna za žrtvu paljenicu. 6 Onda će Aron donijeti junca, što je određen za žrtvu zbog grijeha, i pribaviti sebi i svojoj kući pomirenje. 7 Nato će uzeti oba jarca i staviti ih pred Gospodina na ulaz u Šator svjedočanstva. 8 Aron će baciti ždrijeb na oba jarca, jedan za Gospodina, drugi za Azazela. 9 Onda će Aron donijeti jarca na kojega je pao ždrijeb za Gospodina, i pripraviti ga kao žrtvu za grijeh. 10 A jarca na kojega je pao ždrijeb za Azazela, stavit će živa pred Gospodina, da na njemu izvrši pomirenje i da ga pošalje za Azazela u pustinju.
11 Aron će dakle donijeti junca što je određen za njega kao žrtva za grijeh, sebi i svojoj kući pribaviti pomirenje tim da zakolje junca što je određen za njega kao žrtva za grijeh. 12 Tada će uzeti kadionicu punu žeravice sa žrtvenika pred Gospodinom i dvije pregršti pune sitno istucanoga mirisnog kâda i odnijeti ga iza zavjese. 13 Tada će staviti kâd na oganj pred Gospodinom, da oblak od kâda zakloni pomirilište na kovčegu zakona, i da on ne umre. 14 Na to neka uzme nešto od krvi junčeve i neka poškropi svojim prstom prednju stranu pomirilišta; pred pomirilište neka poškropi sedam puta krvlju svojim prstom! 15 Tada neka zakolje jarca što je određen za narod, kao žrtva za grijeh, i neka odnese njegovu krv iza zavjese, i neka učini s krvlju isto onako kao što je učinio s krvlju junčevom: neka poškropi pomirilište i pred pomirilište, 16 i tako očisti svetište od nečistoća sinova Izraelovih i od svih prijestupa što su ih počinili! Isto tako neka učini sa Šatorom svjedočanstva što se nalazi kod njih usred njihovih nečistoća! 17 A nitko ne smije biti u Šatoru svjedočanstva kad on uđe u nj izvršiti u svetištu čin pomirenja, dok ne izađe i ne pribavi pomirenje sebi, svojoj kući i cijeloj općini Izraelovoj. 18 Potom neka izađe van na žrtvenik, što stoji pred Gospodinom, pa neka izvrši i na njemu pomirenje tako da uzme nešto od krvi junčeve i od krvi jarčeve i da je uokolo namaže na rogove žrtvenika. 19 Tad neka sedam puta poškropi žrtvenik svojim prstom, s nešto krvi, i tako ga očisti i posveti ga od nečistoća sinova Izraelovih!
20 Kad je tako završio pomirenje svetišta i Šatora svjedočanstva i žrtvenika, tada će dovesti živoga jarca. 21 Aron neka položi obje ruke na glavu živoga jarca i neka prizna nad njim sve krivnje sinova Izraelovih i sve prijestupe što ih počiniše! Neka ih svali na glavu jarca i neka ga po čovjeku, koji stoji spreman, da odnijeti u pustinju! 22 Tako će jarac odnijeti sa sobom sve njihove krivnje u zabit kraj. U pustinji neka se tad jarac pusti.

Sutradan vidje on Isusa gdje dolazi k njemu. Tada reče: »Evo Jaganjca Božjeg koji oduzima grijeh svijeta!«

Ivan 1:29

OPTUŽILI su me za mnoge stvari, i to s pravom. Moj grijeh, propusti i nesposobnost prouzročili su žalost, zabrinutost i neugodnost obitelji i prijateljima (a vjerojatno i neznancima). Okrivili su me i za stvari za koje nisam bio kriv, stvari koje nisam mogao promijeniti.

No, i ja sam okrivljavao druge. Da su barem postupili drukčije, kažem sebi, ne bih sada bio u problemima u kojima jesam. Okrivljavanje boli. Bili krivi ili ne, gubimo mnogo vremena i duševne snage nastojeći pronaći nekoga tko će preuzeti krivnju umjesto nas.

Isus nam nudi bolji način da se riješimo krivnje. Iako je sam bio bez ikakve krivice ili mane, uzeo je na sebe grijehe cijeloga svijeta (r. 29). Često govorimo o Isusu kao žrtvenom janjetu, ali on je i žrtveni jarac za sve što ne valja u ovome svijetu (pročitajte Levitski zak. 16:10).

Kada priznamo svoj grijeh i prihvatimo Kristovu ponudu da ga izbriše, više ne moramo nositi teret krivnje. Više ne moramo tražiti koga ćemo okriviti za sve svoje nedostatke, i možemo prestati preuzimati krivnju koju nam nameću drugi.

– Julie Ackerman Link

Ja dolazim Ti pokajan, baš kakav jesam grešan sav,

jer zoveš k sebi grješnike, o Janje Božje, evo me!

Kada priznamo svoj grijeh, primamo oproštenje.