Novo srce

15 srpanj 2015Pročitajte: Ezekiel 36:22-31

22 Zato reci Izraelovoj kući: Ovako veli svemogući Gospodin: Zbog vas, Izraelova kućo, to ne činim, nego zbog svojega svetog imena, koje ste oskvrnuli kod naroda među koje ste došli. 23 Ja ću opet učiniti svetim svoje veliko ime, koje je bilo oskvrnjeno među narodima, koje ste vi oskvrnuli među njima. Narodi će spoznati da sam ja Gospodin – govori svemogući Gospodin – kad se na vama pokažem svetim pred njima. 24 Ja ću vas uzeti iz svih zemalja i dovesti vas natrag u vašu zemlju. 25 Poškropit ću vas čistom vodom, da budete čisti. Očistit ću vas od svih vaših nečistoća i od svih vaših idola.
26 Dat ću vam novo srce i nov ću duh staviti u vašu nutrinu. Odstranit ću kameno srce iz vaših grudi i dat ću vam pravo srce. 27 Svoj ću duh staviti u vašu nutrinu i učinit ću da hodite po mojim zapovijedima i da savjesno izvršavate moje zakone. 28 Stanovat ćete u zemlji koju sam dao vašim ocima i bit ćete moj narod, i ja ću biti vaš Bog. 29 Oslobodit ću vas od svih vaših nečistoća. Zapovjedit ću žitu i umnožiti ga, i ne ću dati da vas zadesi glad. 30 Umnožit ću plod na drveću i rod na poljima, da ne morate više podnositi sramotu među narodima zbog gladi.
31 Tada ćete se spomenuti svojih zlih putova i djela koja nisu bila dobra. Vi ćete pred samima sobom osjetiti odvratnost zbog svojih grijeha i gadosti.

Svom brižljivošću čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život!

Izreke 4:23

RANIH 1970-ih u Gani se na oglasnim pločama i zidovima pojavio plakat Srce čovjeka. Na jednome je veliko srce bilo ispunjeno različitim mitskim bićima i gmazovima – simbolima svega ružnoga i odvratnoga. Na vrhu srca bila je glava nesretnoga čovjeka. Na drugom je plakatu u sredini srca bio samo križ – slika čistoga srca, a na vrhu se nalazila glava sretnoga čovjeka. Sve što predstavlja zlo, bilo je izvan srca. Ispod svake slike je pisalo: »Kakvo je stanje tvoga srce?«

U Evanđelju po Mateju 15:18,19 Isus objašnjava što onečišćuje čovjeka. »A što dolazi iz usta, izlazi iz srca, i to čini čovjeka nečistim. Jer iz srca dolaze zle misli, ubojstvo, preljub, bludnost, krađa, lažno svjedočenje, hula na Boga.« To je stanje srca odvojenog od Boga. U takvom su stanju bili drevni Izraelci kada su zbog grijeha morali u izgnanstvo (pročitajte Ezekil 36:23).

A onda nam u 26. retku Bog daje divno obećanje: »Dat ću vam novo srce i nov ću duh staviti u vašu nutrinu. Odstranit ću kameno srce iz vaših grudi i dat ću vam pravo srce« (pročitajte i 11:19). Bog će uzeti tvrdoglavo srce iskvareno svim vrstama zla i dati nam čisto srce, spremno poslušati Njegov glas. Hvala Bogu na tako prekrasnom daru.
– Lawrence Darmani

Gle, izvan Tebe tražih sretan čas,

al’ sad znam jedino Ti daješ spas.

Za novi početak tražite Boga novo srce.