Kako imati mir

01 kolovoz 2015Pročitajte: Poslanica Kološanima 1:15-23

15 On je slika nevidljivoga Boga,Prvorođeni prije svakoga stvorenja.16 U njemu je sve stvoreno,što god je na nebu i na zemlji,vidljivo i nevidljivo,bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Poglavarstva, bilo Vlasti:sve postoji po njemu i za njega je stvoreno.17 A on je prije svega, i sve postoji u njemu.18 On je glava tijelu Crkve,on je početak,prvorođeni od mrtvih,da on bude u svemu prvi.19 Bogu se svidjelonastaniti u njemu svu puninu20 i po njemu pomiriti sve sa sobom,izmirivši krvlju njegova križasva zemaljska i nebeska bića.21 Vi ste nekoć bili otuđeni, duboko neprijateljski usmjereni, ogrezli u zlim djelima. 22 Sad vas Bog pomiri smrću njegova ljudskog tijela da vas privede k sebi svete, bez mane i krivnje, 23 ako samo ostanete utemeljeni i tvrdi u vjeri, nepokolebljivi u evanđeoskoj nadi, jer ste čuli evanđelje koje je propovijedano svakom stvorenju pod nebom, a ja Pavao postadoh mu poslužitelj.

Opravdani dakle vjerom imamo mir s Bogom po Gospodinu našemu Isusu Kristu.

Rimljanima 5:1

U urbanoj sredini, blizu glavnog kolodvora u Helsinkiju u Finskoj nalazi se kapela tišine Kamppi. Njezina drvena konstrukcija obložena drvetom prigušuje buku užurbanosti grada. Arhitekti su zamislili kapelu kao prostor tišine i »okruženje u kojem se posjetitelji mogu smiriti«. To je mjesto u koje možete pobjeći od vreve i buke grada.

Čeznemo za mirom. Nekoliko minuta tišine može umiriti naše misli. Ali Biblija nas uči da stvarni mir – mir s Bogom – dolazi od Njegova sina. Apostol Pavao piše: »Opravdani dakle vjerom imamo mir s Bogom po Gospodinu našemu Isusu Kristu« (r. 1). Zbog grijeha smo, bez Krista, Božji neprijatelji. No, prihvaćanje Isusove žrtve pomiruje nas s Bogom i prekida neprijateljstvo između nas (Kološanima 1:19-21). On nas sada vidi kako nas Krist predstavlja – »svete, bez mane i krivnje« (r. 22).

Imati mir s Bogom ne znači živjeti bez problema, ali nam to daje uporište u teškim vremenima. Isus je svojim sljedbenicima rekao: »U svijetu imate tjeskobu«, ali je također rekao: »U Meni imate mir« (Ivan 16:33). Zbog Krista stvarni Božji mir može ispuniti naša srca (pročitajte Kološanima 3:15).

– Jennifer Benson Schuldt

Oprost od grijeha svih, blažen mir duši,

svojojm prisutnošću Ti pružaš nam.

Mir ispunjava dušu kada Krist vlada srcem.